4.7.2019  //  Vaaliteemat, Yleiset, Maatalous, Kansainvälisyys, Koko Suomi

Vihreidenkin on noudattettava hallitusohjelmaaLakeudenportti & Torstai-lehti 3-4.7.2019
 
Uuden hallituksen taival on jatkunut muutaman viikon ja tuntuu, että ohjelmamme rajoja vielä hieman testaillaan. Vääntö Säätytalolla oli tiukkaa, mutta lopputulos tehtiin toinen toistamme kunnioittaen. Historia osoittaa, että perinteisten vasemmistopuolueiden kanssa neuvottelu on tiukkaa, mutta sen jälkeen sovitussa pysytään.
 
Vihreille tämä tuntuu olevan vielä hieman hankalampaa. On olennaista, ettei yhteistyötä ravisuteta irtiotoilla, varsinkaan ministerien toimesta. Se mitä on sovittu, on sovittu myös hallitusohjelman sanamuodoissa. Kaikkien on pitänyt joustaa pyrkimyksistään keskitien löytymiseksi. Yhteisen ohjelman noudattaminen on olennainen osa hallitusyhteistyön ja demokratian kunnioitusta.
 
Vihreiden ministereiden Krista Mikkosen ja Maria Ohisalon mopo on keulinut ensimmäisinä viikkoina metsäinvestointien ja pakolaispolitiikan osalta. Hallitusohjelmasta löytyy selkeät tavoitteet kestävästä metsien hakkuumäärien nostamisesta. Tämä mahdollistaa Suomeen suunnitellut metsäteollisuuden investoinnit ja uudet työpaikat.
 
Suomen pakolaispolitiikka tavoittelee yleiseurooppalaista ja pohjoismaista linjaa. Tähän ei ole sovittu tai tulossa muutosta ja on tärkeää, ettei sellaista kuvaa ulospäin myöskään anneta. 
 
Harkinnan jälkeen, EU-puheenjohtajamaan roolin alkamisen yhteydessä tehtiin erillispäätös vastaanottaa poikkeuksellisesti Italian rannikolla odottaneesta laivasta kahdeksan turvapaikanhakijaa. 
 
Suomi on täyttänyt sovitut vaateensa turvapaikanhakijoiden vastaanotossa tunnollisesti. Siksi toimintamme lähtökohta on, ettei poikkeuspyyntöjä hyväksytä, varsinkaan kun moni muu maa ei ole omia velvoitteitaan täyttänyt. Nyt otetut turvapaikanhakijat ovat siis vain ja ainoastaan jo usean EU-puheenjohtajakautensa aloittaneen maan tekemä hyväntahdon ele ja esimerkki.
 
Vakavampana asiana on keskusteluttanut terroristijärjestö Isisin palvelukseen lähteneet naiset. Heitä ei haeta Suomeen. Vapaaehtoisesti lähteneiden, radikalisoituneiden ihmisten haku maahan olisi liian suuri riski. Lastenkin osalta rajanvetoon voi tulla haasteita. Meidän kulttuurimme lapsi tai nuori voi olla jo hyvinkin radikaalisti ajatteleva aivopesty taistelija.
 
Vihreiden on nyt ymmärrettävä, että toimivan hallitusyhteistyön olennaisin kulmakivi on hallitusohjelma ja siinä pysyminen niin teoissa, kuin hengessä. Se on ainut tae tuottoisalle nelivuotiskaudelle.

Kommentit (0)

    « Takaisin