3.8.2019  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Puolustus, Koko Suomi

Huoltovarmuus vaatii realismiaÄhtäriläinen kansanedustaja sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) peräänkuuluttaa, että turvallisuutta ja kansalaisistamme huolehtimista on huolehtia myös Suomen huoltovarmuudesta. 
 
• Se tarkoittaa oman energiantuotantomme ja ruuantuotantomme, polttoaineiden, lääkkeiden riittävyyttä. Asioita, jotka jäävät liian usein ilmastonmuutoskeskustelun varjoon mutta jotka on oltava kunnossa jokainen päivä.
 
Suomen energiantuotanto on hajautunut noin 25:een erilaiseen energialähteeseen. Viime vuonna sähkön ja lämmön yhteistuotannossa sekä kotitalouksissa metsähaketta käytettiin yli 8 miljoonaa kuutiometriä. 
 
• Voidaksemme siirtyä entistä vahvemmin tuontienergiasta kuten öljystä ja kivihiilestä kotimaiseen, on tätä määrää nostettava. Vain jo, koska Suomi päätti luopua kivihiilestä, jonka osuus kaukolämmöntuotannostamme on nyt n. 28%. 
 
Savola painottaa, että metsien kestävää käyttöä on lisättävä. Omavaraisuutemme on pohjauduttava entistä vahvemmin kotimaisilla raaka-aineilla tuotettuun energiaan. 
 
Julkisen arvion mukaan varmuusvarastot riittäisivät noin viideksi kuukaudeksi. Varastoinnissa helpommin varastoitavia kotimaisia energialähteitä on turve, jonka merkitystä sähkön- ja lämmöntuotannon tukipolttoaineena myöskään ei pidä vähätellä. 
 
• Molempien alojen yrittäjillä on oltava vakaat näkymät tulevaisuudesta ja edellytyksiä eri puolilla maata. Metsäpolitiikkamme on oltava pitkäjänteistä ja kansallisen etumme mukaista.
 
Savola muistuttaa, ettei poikkeustilanteessa tarvitse olla kyse ulko- tai turvallisuuspoliittisesta kriisistä. 

• Voimme jokainen kysyä itseltämme; mitkä ovat henkilökohtaiset valmiuteni selviytyä sähkökatkosta, tulvasta, vesikriisistä, lumimyrskystä tai vaikkapa paukkupakkasesta?
 
Huoltovarmuus kiteytyy kahteen tasoon. Henkilökohtaiseen selviytymiskykyyn, valmiuteen huolehtia itsestä ja lähimmäisistään. Laajassa kuvassa se on valtion varmistamista kansalaisistaan ruuan, energian, lääkkeiden ja puolustusvoimien tarpeiden täyttämiseksi.
 
Savola puhui huoltovarmuudesta 3.8.2019 Pohjaslahden Metsäiltamissa

Kommentit (0)

    « Takaisin