5.9.2019  //  Vaaliteemat, Yleiset, Maatalous, Kansainvälisyys, Koko Suomi

Johtajuutta Keskustassa ja EU:ssaTorstai-lehti 5.9.2019
 
Eduskunnan syysistuntokausi pyörähti eilen käyntiin. Uuden hallituksen esitysten käsittely alkaa välittömästi. Samalla hallitus valmistautuu budjettiriiheen. Budjetin lähetekeskustelu Eduskunnassa on lokakuulla.
 
Keskustalle tämä viikko on jännittävä. Lauantaina Kouvolassa kokoontuu taas Euroopan suurin puoluekokous missä valitsemme puolueellemme uuden puheenjohtajan.
 
Puheenjohtaja on joukkojen vetäjä ja keulakuva, jossa henkilöityy puolueen linja ja päivänpoliittinen näkyvyys. Itse olen jo kesän alussa ilmoittanut tukeni tässä kisassa Antti Kaikkoselle. Antista saamme tasapuolisen, määrätietoisen ja kokeneen, useissa liemissä keitetyn kenttää kiertävän johtajan.
 
Keskustalle uuden johtajan valinta on vasta alku. Työtä on paljon tehtävänä ja eikä puolueen puheenjohtaja yksin kannatusta nykyisistä lukemista nosta. Keskustalla on vanhan sanonnan mukaan katto korkealla ja seinät leveällä. Nyt on tärkeää rakentaa yhdessä puoluetta, johon kaikki sopivat mukaan. On löydettävä meitä yhdistävät tekijät ja kertoa uusin kasvoin keskustan tulevaisuuden tarina.
 
***
 
Suomi on EU:n puheenjohtajamaa vuoden loppuun saakka. Suomen johtajuutta kaivataan nyt myös globaalissa politiikassa. Kymmeniä tuhansia tahallaan sytytettyjä metsäpaloja polttaa Amazonin sademetsää edelleen nopeasti.
 
Suuri syy sademetsän polttamiseen on halu raivata peltoa soijan viljelyn tieltä. Soijaa käytetään niin karjan rehuksi kuin ihmisravinnoksi. Brasiliasta tapahtuva tuonti koostuu pääasiassa raaka-aineista ja elintarvikkeista, eli juuri niistä asioista, jotka sademetsiä nyt tuhoavat.
 
Suomessa tehtävä työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on hyödyllistä, mutta tärkeimmät muutokset tapahtuvat maailmalla. Jos Euroopassa ollaan tosissaan ilmastonmuutoksen torjunnassa, tuonnin Mercosur –sopimus laitetaan jäihin, eikä brasilialaista ruokaa sallita käytettävän grammaakaan eurooppalaisissa keittiöissä. Tässä jokainen meistä on ratkaisijan roolissa valitsemalla lautaselleen suomalaista, joutsenlipulla merkittyä ruokaa.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin