7.11.2019  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa

Energiaomavarainen maakunta

Viiskunta 7.11.2019 

Ilmastokeskustelussa nahistelemme jatkuvasti päästökymmenyksien laskemisesta, kuvitellen sen ratkaisevan suuret ongelmat. Maailman kasvihuonekaasupäästöistä osuutemme on noin 0,17 prosenttia. Vaikuttaaksemme maailmanlaajuiseen ongelmaan tarvitsemme ratkaisuja, jotka toimivat myös niissä maissa, jotka aiheuttavat maailman suurimmat päästöt. Nämä ratkaisut voisivat samalla olla pohjalainen vientituote. 
 
Energiantuotanto on oltava yrittäjävetoista ja kannattavaa. Siksi meidän on uskallettava tavoitella suurempaa kehittäen, kokeillen, markkinoiden ja vieden puhtaampia energiaratkaisuja maailmalle. 
 
Puhdas energia ei voi olla ainoastaan rikkaiden hifistelyä, sillä silloin se ei voi koskaan korvata halpoja ja helppoja polttoaineita, eikä täten ratkaista globaalia päästöongelmaa. 
 
Esitin viime viikolla, että Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat voisivat yhdessä muodostaa energiaomavaraisuuden kokeilusektorin, EPPE:n, tavoitteenaan hiilineutraali energiaomavaraisuus vuonna 2030. 
 
Moni osatekijä maakunnissa on jo valmiina. Olemme yksi ja sama talousalue. Pohjanmaan rannikolla on enemmän jalostuskapasiteettia ja yksityistä pääomaa. Etelä-Pohjanmaalta löytyy enemmän resursseja ja tuotannon sivutuotteina syntyviä raaka-aineita.
 
Oma seutukuntamme on bioenergian edelläkävijä. Osaaminen ja alueemme resurssit ovat synnyttäneet useita hankkeita ja yrityksiä energiatuotantoon. Alueemme energiaosuuskunnat tuottavat lähienergiaa ja Soinin MuoviSampo hankkeella on potentiaalia vahvaan laajenemiseen.
Yhteistyöllä ja rohkeudella voimme ratkaista sekä pohjalaismaakuntien energiansaannin ja huoltovarmuuden, että luoda vientiä ja työpaikkoja yrityksiimme.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin