2.11.2019  //  Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Koko Suomi

Vienti vahvistaa ilmastoystävällistä ruuantuotantoammePohjalainen 2.11.2019

Kiitos Risto Holtille kirjoituksesta ”Keskusta puolustaa lihalähiruoan vientiä Kiinaan” (Pohjalainen 28.10.2019). Avataanpa hieman ruokapoliittista linjaa, joka herättää paitsi keskustelua, myös suuria tunteita.
 
Vyörytys suomalaista naudanlihan tuotantoa ja koko elintarvikealaa kohtaan on tällä hetkellä suurta. Yhteiskuntamme on muuttunut viime vuosina tilaan, missä valitettavan moni viittaa kintaalla huoltovarmuudelle ja siinä erityisesti ruuan- ja energian tuotannolle.
 
Ajatusmaailma siitä, että ruoka ei voi Suomesta loppua, on vahvasti läsnä. Se huokuu myös Holtin kirjoituksesta. Jotta voimme tuottaa ilmastoystävällistä ruokaa, on tuotannon oltava kannattavaa. Vienti lisää kannattavuutta.
 
Suomi on pohjoinen maa, missä on rajallisesti mahdollisuuksia kasvinviljelyyn. Sen vuoksi meidän peltomme soveltuvat erinomaisesti nurmen viljelyyn. Nurmea viljellään lähes poikkeuksetta monivuotisina kasveina. Peltoa ei siis tarvitse muokata. Nurmikasvit parantavat sekä pellon laatua että sitovat hiilidioksidia ilmakehästä.
 
Jotta voisimme jalostaa nurmen meille kelpaaviksi elintarvikkeiksi, tarvitaan väliin märehtijöitä eli nautoja. Suomalainen maidon- ja naudanlihantuotanto perustuu nurmipohjaiseen ruokintaan. Lisäksi eläinten hyvinvointi on maailman huippua ja antibioottien käyttö erittäin vähäistä. Suomalaisesta lihasta ei lääkejäämiä löydy.
 
Puhtaille elintarvikkeille on kysyntää. Jokainen, joka on vieraillut Kiinassa, tietää kuinka pahasti maassa on laiminlyöty ympäristökysymyksiä.
 
Kaupungit ovat saastepilvien peitossa, ihmiset käyttävät hengityssuodattimia liikkuessaan. Ruokateollisuudesta löytyy skandaalinomaisia väärennöksiä, missä äidinmaidonkorvikkeeseen ja maitojauheeseen on lisätty melamiinia. Eläinten käsittely ja hyvinvointi on aivan eri maailmasta kuin meillä Suomessa.
 
Vienti on osa huoltovarmuuttamme. Suomalaista ruokaa pitää voida tuottaa kannattavasti. Kannattavuus tulee siitä, että ruualle on markkinoilla kysyntää.
 
Jokainen viety lihakilo edesauttaa suomalaista tuottajaa kehittämään omaa tuotantoaan. Samalla vähennämme hävikkiä. Päästöjen vähyydessä juna Suomesta Kiinaan voittaa lähtökohtaisesti aina laivan Brasiliasta Suomeen.
  
Suomen elintarviketeollisuus ja viljelijät tekevät jatkuvasti töitä vielä laadukkaamman ja ilmastoystävällisemmän ruuantuotannon eteen. He ansaitsevat tästä tunnustuksen ja kiitoksen.
 
Suomalaisten on syytä olla ylpeitä siitä puhtaasta ruuantuotannosta, joka meillä on. Suomalaista ruokaa, niin kasviksia kuin lihaa voi syödä hyvillä mielin ja pelkäämättä, mitä epäpuhtauksia se mahdollisesti sisältää. Sen ovat myös kiinalaiset huomanneet.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin