23.3.2020  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Kiitos suomalainen tuottajaIlkka 23.3.2020
 
Suomi ja maailma ovat poikkeuksellisessa tilassa. Suomessa on otettu käyttöön valmiuslain avulla toimet, joilla voimme vastata maailman laajuiseen koronavirusepidemiaan. Ensisijaista on huolehtia ihmisistä ja turvata eritoten riskiryhmään kuuluvat ikäihmiset ja perussairaat.
 
Arvio on, että noin kolmannes suomalaisista tulee sairastamaan koronaviruksen ja poikkeustoimien tavoite on vähentää yhtäaikaisten tartuntojen määrää sairaanhoidon riittävyyden turvaamiseksi.
 
Yhteiskunta ei voi pysähtyä poikkeusoloissakaan. Välttämättömien palveluiden, ruuan, turvan ja lääkkeiden saatavuus on varmistettava. Tästä olemme tehneet päätöksiä.
 
Poikkeuksellinen aika kirkastaa jokaiselle suomalaisen alkutuottajan merkityksen. Suomalainen ruokajärjestelmä toimii kaikissa oloissa eikä ruoka ole loppumassa kesken.
 
Suomen omavaraisuusaste on parempi kuin monella muulla maalla. Toistaiseksi omavaraisuusasteemme on pysynyt 80 prosentissa, kun esimerkiksi Ruotsissa se on tippunut jo viiteenkymmeneen prosenttiin. Ruokataloillemme onkin jo länsinaapurista tullut kyselyitä muun muassa lihan saannista.
 
Koronavirus ei leviä eläinten tai elintarvikkeiden välityksellä. Kyse on ihmisten välisistä tartunnoista. Ruokaa voi ostaa normaalisti ja kotieläintiloilla voidaan keskittyä ruoan tuottamiseen. Maito, kananmunat ja eläimet voidaan noutaa tiloilta totutusti.
 
Hygieeninen työskentely on jo jokaisen tilallisen arkea Suomessa. Tarkkana on kuitenkin hyvä olla ruokaketjun osissa, joissa on paljon työntekijöitä. Haasteet kausityövoiman liikkumisen osalta on selvityksessä ministeriöissä ja toimenpiteitä työvoiman turvaamiseksi tehdään.
 
Itse koronavirukselle tuottajakaan ei ole immuuni. MELAn verkkosivulla on lomitukseen liittyvät tiedot sairastumisen osuessa kohdalle. Sairaana töitä ei pidä tehdä. Karanteenissa olevat terveet ihmiset voivat hoitaa eläimiä normaalisti.
 
Tuottajien altistumisen välttämiseksi kaikkea turhaa liikkumista tiloilla vältetään. Ruokavirasto ja ely-keskus keskeyttävät toistaiseksi kaikki ei-välttämättömät tarkastukset tiloilla.
 
Tänä aikana on syytä kantaa huolta omasta jaksamisesta. Perustyö maidon, lihan, vihannesten ja kesän lähestyessä kasvukauden tuotteiden varmistamiseksi on tärkeintä. Uusien suurien rakennusprojektien aloittaminen kannattaa harkita tarkkaan.
 
Ennen kaikkea on annettava suuri kiitos tuottajille työstä, jota teette tarkkuudella ja taidolla poikkeusoloista huolimatta. Teidän ansiosta voimme luottaa siihen, että ruokaa on saatavilla pidemmässäkin kriisissä. Ostetaan siis kaikki kotimaista ruokaa ja tuetaan alueemme yrittäjiä. Yhdessä pärjäämme poikkeusaikojen yli.

Kommentit (0)

    « Takaisin