2.4.2020  //  Yleiset, Yrittäjyys, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Yrityksille rakennetaan tietä poikkeusolojen yli 

Julkaistu 2.4.2020: Torstai-lehti, Lakeudenportti ja Ähtärinjärven uutisnuotta


Koronaepidemia on vienyt koko maailman poikkeustilaan. Kenellekään on tuskin enää epäselvää, miksi rajuihin toimiin on ollut välttämätöntä ryhtyä. Ennalta valmistautuminen näin suureen epidemiaan on kokonaisuudessaan mahdotonta.
 
Suomi pärjää silti hyvin. Monet toimet ovat etupainotteisia verrokkimaihin katsottuna ja huoltovarmuutemme sekä omavaraisuusasteemme on korkea. Tautihuippu saavutettaneen seuraavien kuukausien aikana ja moni asia vaatii vielä päätöksiä maan hallitukselta ja eduskunnalta. Mitä paremmin me kaikki noudatamme poikkeusolojen määräyksiä, sitä nopeammin voimme taudista selviytyä.
 
Tärkeintä on turvata mahdollisimman hyvä hoito kaikille koronaan sairastuville. Koulujen, yleisötapahtumien ja ei välttämättömien palveluiden sulkeminen sekä liikkumisen osittainen rajoittaminen on siinä ensiarvoista.
 
Eduskunta viisinkertaisti lisäbudjetin hyväksyessään koronaepidemiasta johtuvien suorien yritystukien määrän miljardiin euroon. Business Finlandin valtuuksia kasvatettiin 700 miljoonalla. ELY-keskusten valtuuksia nostetaan puolestaan 300 miljoonalla eurolla.
 
Business Finlandin avustukset tarkoitettu pk- ja midcap-yrityksille, kun taas yksityiset elinkeinonharjoittajat eli toiminimiyritykset voivat hakea rahoitusta ELY-keskuksista ja kuntien kautta. On hyvin todennäköistä, että kriisin vuoksi tulemme tekemään useita lisätalousarvioita. Ministeriöissä on jatkuva valmistelu ja neuvottelut yrittäjien, kuntien ja työmarkkinajärjestöjen kanssa päällä.
 
Eduskunta on linjannut työlakien väliaikaisesta muuttamisesta. Tavoitteenamme on, että työnantajat voivat sopeuttaa toimintaansa nykyistä nopeammin vastatakseen äkilliseen ja suureen kriisiin. Näin mahdollistetaan esimerkiksi lomautusten lyhyempi ilmoitus- ja neuvotteluaika. Samoin mahdollistetaan määräaikaisten työntekijöiden lomauttaminen.
 
Kaikki nämä toimet ovat hyvin poikkeuksellisia. Väliaikaisuus on takeena sille, että koronatilanteen normalisoiduttua lait palaavat sitomaan yrityksien ja työntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia.
 
Päivärahat, työttömyys- ja sosiaaliturva tulevat huolehtimaan työntekijöistä. Yritysten tuen sekä määräysten keventämisen tarkoituksena on varmistaa, että työntekijöillä on yritys mihin palata. On hyvä, että Suomen kokoinen valtio pystyy tekemään toimia ketterästi, noudattaen silti valtiosääntöä ja perustuslakia.
 
Päättäjien huoli työntekijöistä ja yrityksistä on todellinen. Nyt aloitettujen toimien tarkoitus on auttaa yrityksiä ensi hädässä. On ensiarvoista, ettei yksikään elinkelpoinen yritys kaatuisi tämän kriisin takia. Myös pankkien on kannettava vastuunsa yhteiskunnassa ja myönnettävä maksuaikahelpotusta ja rahoitusta reiluin ehdoin. Tähän on luotu valtion takausjärjestelmä valtion eritysrahoitusyhtiö Finnveran kautta.
 
Valtio tuottaa jatkuvasti materiaalia kaiken kokoisille yrityksille. Niistä löytyy niin tukimahdollisuuksia kuin ohjeita mitä tehdä. Työ- ja elinkeinoministeriön ja muiden ministeriöiden verkkosivuilla on kattavasti vastauksia kysymyksiin. Samoin alueellinen yhteys elinkeinotoimeen ja omaan pankkiin on nyt tärkeää.
 
Mitä sitten me kaikki voimme tehdä? Voimme ostaa tuotteen tai palvelun paikallisesta yrityksestä. Useilla alueemme liikkeillä on tarjolla kotiinkuljetus- tai noutopalveluita. Jollei muuta, niin voimme hankkia lahjakortin myöhemmin kesällä käytettäväksi. Se saattaa pelastaa paikallisen yrittäjän.
 
Yhdessä, mutta sopivalla turvavälillä eteenpäin. Tästäkin selvitään.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin