16.4.2020  //  Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Terveys, työ, puhdas ruoka ja lämmin koti ovat taas arvossaan

Terveys, työ, puhdas ruoka ja lämmin koti ovat taas arvossaan

Ilkka-Pohjalainen 16.4.2020

 
Kriisin keskellä olennaisinta on tehdä päätöksiä akuutin tilanteen hoitamiseksi. Tärkein huolemme on suojella suomalaisten terveyttä ja turvata yhteiskuntarauha. Rajoitustoimet ovat tepsineet. Niin koronaviruksen leviämistä, kuin sen vakavimpia seurauksia on pystytty hillitsemään. Jokainen pelastunut henki on sen arvoinen.
 
Kriisin hoitoon on laskettu valtion tarvitsevan vähintään kolmetoista miljardia euroa lisää velkaa. Todennäköisesti luku tulee olemaan tuotakin suurempi. Onnemme on nyt vakaa talous ja luotettavuus maailman rahamarkkinoilla.
 
Suomi on hyvin kriiseihin varautunut maa. Tämä on jo auttanut poikkeustilan hoidossa, aina ruokaturvasta terveydenhuoltoon. Mikään varautuminen ei luonnollisesti estä virheiden ja yllättävien tilanteiden sattumista. Olennaista onkin nousta tilanteen tasalle ja hoitaa vaadittavat asiat kuntoon.
 
Hallitus teki budjettiriihen yhteydessä pääsiäisviikolla uusia päätöksiä panostuksista akuutin kriisitilanteen hoitamiseksi. Lisäksi päätettiin valmistella toukokuulle elvytyslisätalousarvio, joka katsoo kriisin yli ja turvaa mahdollisimman hyvää paluuta normaalioloihin, kun sen aika koittaa.
 
Nyt päätetyillä rahoilla varmistetaan terveydenhuollon palvelut. Hallitus ohjasi muun muassa 600 miljoonaa euroa suojavarusteisiin, laitteisiin ja lääkkeisiin.
 
Maailmanlaajuinen suojavarustepula ja hankintaa koskeva hässäkkä näyttävät meillekin mikä merkitys varautumisella on ja kuinka nopeasti tilanne muuttuu vaikeaksi.
 
Suomessa aloitetaan oma suojavarusteiden tuotanto, koska varusteiden menekki on oletettua suurempi. Oma valmistusketju takaa vaadittavan laadun.
 
Suurelle osalle yrityksiä kriisitilanne on katastrofi. Toimintaa on jouduttu ajamaan alas ja käymään selviytymistaistelua. Uusimmissa päätöksissä yritysten suoria tukia lisättiin 450 miljoonalla jo annetun miljardin lisäksi. Kaikkiaan yritysten tukea lisättiin 900 miljoonan euron edestä.
 
Epävarmuutta joudutaan sietämään. Keinoja yritysten auttamiseksi, tukemiseksi ja ohjeistamiseksi haetaan työ- ja elinkeinoministeriössä yötä päivää. Viranomaistahoilta, pankeilta ja vuokranantajilta toivotaan nyt joustoa niin ehdoissa kuin maksuissa.
 
Tosipaikan ollessa kyseessä, huoltovarmuudesta huolehtiminen on viimein saanut ansaitsemansa arvon. Kotimainen ruuan- ja energiantuotanto on ensiarvoista poikkeustilasta selviämiseksi. Maaseudun yritystoimintaa ja kalataloutta sekä Makeran rahoitusta vahvistetaan.
 
Jokainen maatila, maaseudun yritys ja tuotantoketju näyttää arvonsa. Parasta mitä tuottaja voi nyt tehdä, on hoitaa kevättyöt tutulla ammattimaisuudella. Yhteisellä ponnistuksella hankitaan avuksi kaikki mahdollinen kausityövoima.
 
Kriisin yli katsoessa toivon, että nyt syntynyt ymmärrys alkutuottajien merkityksestä pysyy ja kantaa.
 
Hyvän elämän perusedellytykset terveys, työ, puhdas ruoka ja lämmin koti ovat taas arvossaan.

Kommentit (0)

    « Takaisin