2.7.2020  //  Vaaliteemat, Yrittäjyys, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi, Yleiset

Sitra huutelee norsunluutornista


Torstai-Lehti 2.7.2020

Sitran, eli Suomen Itsenäisyyden juhlarahaston raportti turvetuotannon alas ajamiseksi suututti. Raportin tarkoituksenakaan ei ollut löytää aitoja keinoja turvealalla yrittävien ihmisten elinkeinon turvaamiseksi vaan esittää ideologinen ohjelmapaperi koko elinkeinoa vastaan.
 
Suomessa päättyivät poikkeusolot kaksi viikkoa sitten. Edellisen kerran poikkeusoloja on Suomessa eletty toisen maailmansodan aikaan. Vaikka tämänkertainen kriisi johtui arvaamattomasti leviävästä pandemiasta, löytyy siitä useita elementtejä, jotka voisi olla yhdistettävissä myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
 
Elintarvikkeiden, lääkkeiden ja suojavälineiden riittävyyttä punnittiin. Sotilaallisessa konfliktissa kortilla olisi lisäksi myös puolustustarvikkeet ja energia. Suomi on käytännössä meriyhteyksien takana oleva saari, jonka vuoksi huoltovarmuus näissä asioissa on keskeistä.
 
Pahan päivän varalle varastoitavia energialähteitä meillä on verrattaen vähän. Sähkön ja lämmön tuotantomme hajautuu noin pariin kymmeneen erilaiseen tuotantomuotoon. Niistä aidosti ja pitkäkestoisesti varastoitavia raaka-aineita ovat kivihiili, öljy, maakaasu ja turve. Vain viimeisin näistä on puhtaasti kotimainen polttoaine. 
 
Vaikka turpeen energiakäyttö Suomessa on vain noin neljän prosentin luokkaa, on sen merkitys suuri lähes miljoonan suomalaisen arjessa. Kun mekaanisen metsäteollisuuden lakko iski leutona viime talvena, joutui puupohjaiseen energiaan turvautuneet lämpölaitokset turvautumaan turvevarastoihin. Vain kahden viikon seisaus puumarkkinoihin sekoitti leutona talvena energiatuotantoamme. Onneksi oli kotimaista tarjolla.
 
EU:ssa suunnitellaan oikeudenmukaista siirtymää vähähiilisiin polttoaineisiin. Kerrotaan, että Suomessa tikunnokkaan nostetuille turvetuottajille rahaa olisi saatavilla. Käytännön toteutus toimialan yrityksille voi kuitenkin olla vaikeaa. Turvejyrsimillä ja imuvaunuilla ei korvaavaa työtä tehdä. Koneketju työllistää lisäksi välillisesti tuhansia ihmisiä, joten systemaattinen alasajo heikentäisi maamme taloutta entisestään.
 
Mikäli Jyrki Kataisen johtama Sitra haluaisi olla ideologisen julistuksen sijaan aidosti oikeudenmukaisen energiasiirtymän asialla, jalkautuisi se maakuntiin yhteisen pöydän ääreen, yhdessä alan toimijoiden ja kuntien lämpölaitosten kanssa etsimään keinoja lämmöntuotannon turvaamiseksi ja uusien työpaikkojen löytämiseksi. Nyt julistukset on huudeltu lähinnä Ruoholahden norsunluuntornista kivihiilellä lämpiävän toimistorakennuksen uumenista.


 

Kommentit (1)

 • Linda Mark 6.7.2020 klo 20.36
  Kuinka sain lainaani tältä suurelta yritykseltä

  Hei rakkaat ihmiset, olen Linda McDonald, joka asuu tällä hetkellä Austin Texasissa, USA. Olen tällä hetkellä leski kolmen lapsen kanssa ja jouduin taloudelliseen tilanteeseen huhtikuussa 2020 ja minun piti rahoittaa uudelleen ja maksaa laskuni. Yritin etsiä lainoja erilaisilta sekä yksityisiltä että yrityslainoilta, mutta ei koskaan onnistuneesti, ja useimmat pankit hylkäsivät luottoani, älä suorita saalista niille hoodlumeille, jotka kutsuvat heitä omarahan lainanantajaksi, koska he ovat kaikki huijauksia, he haluavat vain sinun rahaa, etkä kuule heiltä uudestaan, että he ovat tehneet sen minulle kahdesti ennen kuin tapasin herra David Wilsonin. Mielenkiintoisin osa siitä on, että lainaani siirrettiin minulle 74 tunnin sisällä, joten neuvon ottamaan yhteyttä herra Davidiin, jos olet kiinnostunut lainan saamisesta ja olet varma, että voit maksaa hänelle takaisin ajoissa, voit ottaa hänet yhteyttä sähköpostitse ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Ei luottotarkistusta, ei asuntolainan tarjoajaa vain 2%: n korolla ja paremmilla takaisinmaksusuunnitelmilla ja aikataulu, jos sinun on otettava yhteyttä mihin tahansa yritykseen lainan vakuuttamiseksi ilman vakuuksia, ota yhteyttä David Wilsoniin tänään lainaa varten.

  Ne tarjoavat kaikenlaisia ​​lainoja.
  Lyhytaikainen laina (5_10 vuotta)
  Pitkäaikainen laina (20_40)
  Medialaina (10_20)
  Ne tarjoavat lainaa kuten
  Asuntolaina ............., yrityslaina ........ Lainalaina .......
  Opintolaina .........., yrityksen perustamislaina
  Yrityslaina ......., yrityslaina .............. jne
  Sähköposti .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Kun kyse on finanssikriisistä ja lainasta, David Wilsonin lainanrahoitus on oikea paikka, kerro vain hänelle, että rouva Linda McDonald ohjaa sinulle hyvää onnea ................... ....

« Takaisin