6.8.2020  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Maatalouden- ja aluekehityksen pitkäaikainen rahoitus turvattiin


Torstai-Lehti 6.8.2020
 
Elokuun tuo mukanaan kesään rauhoittuneen Suomen paluun arkeen. Koronatilanne on pysynyt meillä hyvänä, vaikka varovaisuudesta emme edelleenkään voi luopua. Poikkeustila jätti sekä Suomeen, että maailman talouteen vakavat jälkensä. Merkittävät korjaavat toimet niin kotimaassa kuin talousalueellamme ovat välttämättömiä.
 
EU:n osalta perusteltua ihmetystä on herättänyt pari viikkoa sitten neuvotellun elvytyspaketin jako ja ohjautuminen. Oleellista on katsoa EU:n elvytyspaketin ja seuraavan rahoituskauden budjetin kokonaisuutta.
 
Hyvinvointimme ja taloutemme kehitys on täysin riippuvainen viennistämme. Toukokuun aikanase supistui kolmanneksella japelkästään tärkeimpään vientimaahamme Saksaanromahdus oli jopa puolet.
 
Taloudelliset vaikutukset meille kotimaahan ovat sitä voimakkaammat, mitä nopeammin ja paremmin vientimme pääalueet elpyvät.Saksan ja Ruotsin elpyminen vaikuttaa erittäin positiivisesti Suomen vientiin,kauppataseeseen javaihtotaseeseen. Toisaalta, varsinkin Saksan elpymiseen vaikuttaa se, mitä tapahtuu muualla Euroopassa.
 
Samaan aikaan päätettiinEU:n monivuotisesta budjetista vuoteen 2027 saakka. Keskustalle kaikkein tärkeintä on ollut puolustaa maatalouden ja aluekehityksen rahoitusta. Tämä on ollut EU:n maatalouspolitiikan ykkösprioriteettimme kuluvana kautena maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
 
EU:n komission alkuperäinen esitys tulevalle kaudelle lupasi maatalouden rahoitukselle jopa seitsemän prosentin vähennyksiä. Neuvotteluiden jälkeen maataloutemme rahoitus tulee leikkauksien sijaan kasvamaan kuudella prosentilla, EU:n jäsenmaista se kuudenneksi eniten. Aluekehityksen osalta saantomme niinikään kasvaa.
 
Nettomaksuosuutemme elpymispaketista on 30 vuodessa noin 3 miljardia euroa. Tavoitteellinen vientimme Eurooppaan samana aikana on 1200 miljardia. Laajemmassa kuvassa se ei siis ole kohtuuton lisäpanos tärkeimmän vientiyhteistyömme ylläpitämisessä.
 
Euroopan talous on yksi kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämän kierroksen Suomen maatalouspoliittiset tavoitteet asetettiin jo vuosia sitten ja ainakin tältä osin neuvotteluissa onnistuttiin poikkeustilanteesta huolimatta.
 
Elpymispaketista on tärkeää käydä perusteellinen keskustelu. Kritisoida saa, mutta vaihtoehtokin on samalla syytä kertoa. Jos ja kun ainoaksi vaihtoehdoksi jää EU:sta ja eurosta lähteminen, on selvää, ettei se nykymaailmassa ole Suomen tai suomalaisten etu.

Kommentit (0)

    « Takaisin