14.9.2020  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Koko Suomi

Suomalainen tuotanto turvattava ja afrikkalainen sikarutto torjuttava - tuonti jäihin maista missä tautia esiintyy

Kannanotto 14.9.2020

 
Ähtäriläinen kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) peräänkuuluttaa viisaita valintoja afrikkalaisen sikaruton Suomeen leviämisen estämiseksi. Sikarutto on yksi vaarallisimmista sikojen ja villisikojen taudeista. ASF-viruksen aiheuttama verenvuototauti ei ole ihmiseen tarttuva, mutta siihen ei myöskään ole hoitokeinoa eikä rokotetta.
 
Ihmisen toimesta tauti voi levitä tartunnan saaneen eläimen lihan, lihatuotteiden, sivutuotteiden, ruokajätteen ja metsästysmuistojen välityksellä. Lisäksi virus voi levitä viruksen saastuttamienvälineiden, vaatteiden, rehun, kuivikkeiden, kuljetusvälineiden ja jopa pakastettujen elintarvikkeiden välityksellä.
 
- Nyt jos koskaan on tehtävä kaikki toimet taudin ehkäisemiseksi. Niin julkisten hankintojen, kuin yksityisten kuluttajien kannattaa suosia reilusti suomalaista ja laittaa ulkomaantuonti jäihin maista missä tautia esiintyy.
- Tauti olisi katastrofi suomalaiselle maataloudelle. Esimerkiksi Saksassa todetun tapauksen jälkeen sianlihan hinta putosi melkein 14%, vienti sukeltaa ja aloitetut rajaustoimet voivat kasvaa merkittäviksi.

Suomalaisen sianlihantuotanto on pystytty pitämään turvassa afrikkalaiselta sikarutolta esimerkiksi villisikojen kantaa rajaamalla ja metsästyksen helpottamisella, sallimalla pimeänäkölaitteet. Savola näkee, että muutkin mahdolliset toimenpiteet sikaruton leviämisen estämiseksi on selvitettävä tarkkaan.
 
- Tullilla on jo käytössä muutamia ruokakoira, joiden yleistämiselle on nyt tarvetta ja lisäksi laittomien elintarvikkeiden maahantuontiyrityksistä tulee sakottaa tai yrityksen ollessa kyseessä jopa toiminta pysäyttää.
 
Tautia kohdattaessa toimet ovat rajuja, kaikki kyseisen tilan eläimet tapetaan ja ruhot hävitetään. Tautialueen ympärille perustetaan myös suoja-alueita, joissa sianlihan liikkumista rajataan.
 
Savola muistuttaa, että viruksen iskiessä Suomeen seuraukset olisivat merkittäviä. Suomalainen kuluttaa reilun kolmekymmentä kiloa luullista sianlihaa vuodessa. Lisäksi jo yli kymmenys Suomalaisesta sianlihasta menee erittäin kannattavaksi luokiteltuna vientinä Kiinaan.
 
- Suomi sai ensimmäisten joukossa sianlihan vientiluvat kiinaan ja myynti on kasvanut odotettua nopeammin Kiinan oman sikarutto-ongelman takia. Jos Suomen vienti keskeytyisi samasta syystä olisi sitä erittäin hankala palauttaa uudelleen, Savola pelkää.
 

Kommentit (0)

    « Takaisin