3.12.2020  //  Vaaliteemat, Puolustus, Koko Suomi, Yleiset

Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa pohja Isänmaan suojaksi


3.12.2020
 
Lauantaina tuli yksi aikakausi tiensä päähän, kun viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt siunattiin viimeiselle matkalleen Lappeenrannassa. Sukupolvi jota Mannerheim-ristin ritarit edustavat, ovat palvelleet tätä yhteiskuntaa mittaamattoman suurilla aikaansaannoksilla, joille ei löydy riittävää kiitosta.
 
Itsenäisyyspäivän kynnyksellä monet muistelevat kertomuksia sotien vuosista ja hiljentyvät kunnioittamaan kaikkensa isänmaan puolesta antaneita.
 
Tänä vuonna hiljentyminen onkin erityisen hyvä vaihtoehto, sillä kokoontumisien välttämiseksi monet perinteiset tilaisuudet on peruttu tai siirretty verkkoon. Sankarihaudoilla onneksi pystyy edelleen vierailemaan läheisten kanssa osoittamassa kunnioitusta ja kiitosta itsenäisyytemme puolesta taistelleille.
 
Muistot eivät saa himmetä siitä, millaisessa kriisissä Suomi oli. Sellaiseen tilaan emme saa koskaan enää joutua. Isänmaan osalta vahvimmat keinot pitää sodan uhka poissa, nojaa vahvaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja vakaaseen yhteiskuntaan.
 
Olen saanut viimeisen vuoden toimia valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon parlamentaarisen seurantaryhmän varapuheenjohtajana. Selonteko annettiin eduskunnan käsiteltäväksi edellisviikolla ja se on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkein ohjausasiakirja.
 
Suomen turvallisuuden kulmakivenä on vahva itsenäinen puolustus, mikä näkyy myös osana selontekoa. Puolustuspolitiikasta on alettu laatimaan omaa selontekoa, joka syventyy pelkästään puolustuksemme kehittämiseen ja tulevaisuuden näkymiin.
 
Ulko- ja turvallisuuspoliittisen kehittämisen keinoina on vahva kahdenvälinen yhteistyö kumppanuusmaidemme, eritoten Ruotsin kanssa. YK:n kautta tapahtuva monenkeskeinen yhteistyö EU ja kumppanuutemme Natoon, sekä hyvät suhteemme Venäjään turvaavat keskusteluyhteyden ja kanavat kaikkiin ilmansuuntiin.
 
Isänmaan turvallisuus ja Suomen rooli aktiivisena ja vakauttavana ulkopoliittisena toimijana turvataan kaikin keinoin tänään ja huomenna.
 
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille.

Kommentit (0)

    « Takaisin