31.12.2020  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

2020 – vuosi, jota ei nyt niin jää kaipaamaan

2020 – vuosi, jota ei nyt niin jää kaipaamaan

Vietin vuodenvaihdetta 2020 ystäväni kanssa vierailulla Texasissa. Dallas, tuo John F. Kennedyn murhakaupunki ja JR:n ja televisiosarjan meille tutuksi tuoma öljypohattojen keskus oli valmistautumassa omaan vuosikymmeneensä, kuten kaikkiin edellisiinkin. Kävimme Dallas Cowboysin jalkapallostadionilla katsomassa jääkiekon ulkoilmaottelun, missä lisäksemme oli yli 85 000 muutakin ihmistä. Moni asia meni toisin niin siellä, kuin täällä kotona Suomessa. Nyt pelataan Suomessakin ottelut tyhjille katsomoille. Korona sekoitti maailman tavalla, joka jättää varmasti pysyvät jäljet meidän eliniäksemme.
 
Työhöni on kuulunut paljon matkustamista. Kansainvälisiä kokouksia, tapaamisia ja kuulemisia. Uusien paikkojen tutkiminen on vienyt lisäksi omatoimimatkoille. Joka vuosi jonnekin. Siitä huolimatta jokin Kiinassa saakka tapahtuva tuntuu etäiseltä. Tuntui hullulta ajatukselta, että mikään 7000 kilometrin päässä oleva virus voisi meitä näin konkreettisella tavalla uhata. Niin vain kävi. Maailma on lähempänä kuin koskaan ennen. Ei pelkästään talouden ja kovan turvallisuuden suhteen, vaan myös kulkutautien. Nyt se on opittu. Kantapään kautta.
 
Suomeen rajoitukset iskivät päälle raskaimman kautta. Eduskunta päätti valmiuslakien käyttöönotosta maaliskuussa. Tuo oli historiallinen päätös, sillä poikkeusolojen lainsäädäntöä oli viimeksi sovellettu toisen maailmansodan aikaan. Nykymuotoista valmiuslakia sovellettiin käytäntöön ensimmäisen kerran.
 
Kevät tarkoitti tosioloissa liikkumisrajoituksia, palvelualan yritysten ovien osittaista tai kokonaan sulkemista, lasten määräämistä etäkouluun ja julkisten tilojen ja kulkuvälineiden välttelemistä. Kauppojen hyllyiltä hamstrattiin niin leivät, säilykkeet kuin vessapaperit. Hengityssuojainten, ruuan ja lääkkeiden perään alettiin kysymään entistä enemmän.  Huoltovarmuus oli jälleen arvossaan niin yhteiskunnassa kuin jokaisen henkilökohtaisessa elämässä.
 
Suurimmat ongelmat näkyvät edelleen taloudessamme. Monilla yrityksillä on erittäin vaikeat ajat, kun kauppaa ei ole voinut tehdä. Niin ravintoloitsijat, kulttuurialan ihmiset kuin matkailupalvelujen tarjoajat ovat erittäin suurissa vaikeuksissa. Sen vuoksi Eduskunta päätti useista erilaisista tukimuodoista yrityksille ja kunnille kuluneen vuoden aikana. Kaikkea ne eivät korvaa, mutta ensiapua niistä on monelle ollut.
 
Taloutta elvytettiin ja velkaa otettiin rajusti. Aivan kuten länsimaat laajemminkin. Historian kirjoitus näyttää, mitkä hyödyt ja haitat nykyisen kaltaisella talouspolitiikalla on. Henkilökohtaisesti tiukempi talouskuri ja vahvempi työllisyyspolitiikka sopii paremmin. Tässä suhteessa viime ja edellisvaalikaudessa on hyvin suuri ero. 
 
Toki vuoteen mahtui hyvääkin. Maalla asuminen tuli uuteen arvoon arvaamattomaan. Talot ja mökkitontit käyvät kaupan. Etätyötä sekä suositaan että suositellaan. Digiloikka otettiin kerralla. Suomalaisen ruuan arvostus on korkealla. Huoltovarmuus on paremmassa arvossa, vaikkakin energian osalta asiassa onkin vielä parannettavaa. Rokote on kehitetty ja rokotukset käynnistyneet, mikä luo maailmanlaajuisesti toivoa paremmasta.
 
Summa summarum. Tärkeimmällä mittarilla, eli ihmishenkien säästämisellä mitattuna pärjäsimme hyvin. Suomessa sairastui vuoden aikana koronaan noin 35 600 ihmistä, joista kuoli noin 550. Samaan aikaan pelkästään Dallasin kaupungissa sairastui yli 189 000 joista menehtyi 1960 ihmistä. 
 
Mitä sitten tulevana vuotena. Itselläni tulee kymmenen vuotta täyteen työtä kansanedustajana. Politiikan sisällöt ovat muuttuneet paljon mustavalkoisemmiksi. Iso kuva on enemmän hukassa ja niin sanotun identiteettipolitiikan ääripäiden voimat jylläävät. Ratkaisujen hakemisen sijaan keskusteluun pusketaan omista intohimoista riippuen joko ilmastoahdistusta tai mamuvihaa todellisten perusteltujen ratkaisujen jäädessä entistä useammin taka-alalle. Politiikka on entistä enemmän tunnetta, johon sosiaalinen media on tuonut omat lisämausteensa. 
 
Entä sitten lupaukset. Omalta osaltani lupaan joka vuotisen kuntoilun lisäämisen lisäksi miettiä vakavasti, mitä isona haluan olla. Kolmas vaalikausi tulee puoleenväliin. Täytän 40 -vuotta, lapset kasvavat. Ideoitakin on ja annettavaa voisi olla muuhunkin kuin pelkkään politiikkaan. Aika näyttää. Töitä tehdään joka päivä täysillä kotiseudun ja alueemme ihmisten hyväksi. Suomi ja maamme turvallisuus aina etusijalla. 
Kiitos kuluneesta vuodesta jokaiselle. Vuosi 2021 on takuulla edellistä parempi ja siihen meistä voi jokainen vaikuttaa.
 
Hyvää uutta vuotta!

Kommentit (1)

  • FBZWm7 https://pills2sale.com/# 9.11.2021 klo 19.42
    FBZWm7 https://pills2sale.com/#

« Takaisin