7.1.2021  //  Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi, Vaaliteemat, Yleiset

Tehtävä kirkkaana mielessä

Tehtävä kirkkaana mielessä
Torstai-lehti 7.1.2021
 
Hyvin monella tuntuu olevan samat tuntemukset viime vuodesta kuin itselläni; sitä ei nyt niin jää kaipaamaan koronarajoituksineen ja poikkeusoloineen. Onneksi tästä vuodesta tulee varmasti parempi. Rokotukset on jo aloitettu ja viimeistään kesällä elämme vapaammin niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolella.
 
Rokotukset kuitenkin tehoavat vain siinä tapauksessa, että me kaikki otamme sen itsellemme. Tästä muistutti myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö vuoden ensimmäisenä päivänä pitämässään uuden vuoden puheessaan. Hän kehotti poliitikkoja myös välttämään naiiviutta päätöksiä tehdessään. Se on viisaasti sanottu puhuessamme erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
 
Maailma tuskin palaa täysin entiseen. Turvallisuuspoliittiset jännitteet ovat edelleen olemassa lähialueillammekin. Vaikka ulkomaanuutisointi on viime aikoina keskittynyt pandemiasta puhumiseen ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, kytevät levottomuudet pinnan alla enemmän ja vähemmän avoimesti niin itäisessä Euroopassa, kuin Lähi-idässä ja Afrikassa. Kaikilla näillä on heijastuksensa myös Suomeen.
 
Suomen tärkein tehtävä on huolehtia suomalaisten turvallisuudesta. Tätä työtä olemme tehneet valmistellessamme ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Tämä Tasavallan Presidentin, Valtioneuvoston ja Eduskunnan parlamentaarisen seurantaryhmän paperi luo pohjan Suomen vakaalle ja kestävälle linjalle, missä turvataan erityisesti maamme koskemattomuus, mutta myös aktiivinen kansainvälinen roolimme sillanrakentajana ja rauhan rakentajana eri yhteisöjen ja kahdenvälisten suhteiden kautta.
 
Maantieteellinen sijaintimme velvoittaa meitä pitämään hyvät keskusteluyhteydet Venäjään. Vaikka emme hyväksy kaikkea heidän toimintaansa, on hyvä ymmärtää heidän ajattelutapaansa. Länsimaiden tulisi laajemminkin käydä vuoropuhelua Venäjän kanssa, sillä se on lopulta ainut keino, jolla jännitteitä voidaan purkaa. 
 
Ilmastonmuutos on tosiasia, muttei sellainen, jonka vuoksi nuorison kannattaisi vaipua epätoivoon. On valitettavaa, että monilla kaupunkilaisnuorilla on hyvin vääristynyt kuva suomalaisesta maataloudesta ja metsänhoidosta. Tosiasiassa nämä elinkeinot ovat juurikin vastaus ilmastonmuutoksen tuomiin ongelmiin. Nurmea syömällä kasvanut alajärveläinen nauta on monin kerroin ilmastoystävällisempi ruoka lautasella kuin valtameren takaa tänne laivattu avokado ja soija. 
 
Metsä kasvaa ja sitoo hiiltä vain silloin kun sitä hoidetaan. Tapamme hoitaa ja hyödyntää metsiämme on asia, jota Suomen tulee selventää EU:n pöydissä jatkuvasti. Metsänsä jo vuosisata sitten tuhonneiden maiden on vaikea ymmärtää tapaamme toimia. Sen vuoksi oikea informaatio kestävästä metsätaloudestamme on tarpeen. 
 
Armeijassa opetettiin pitämään tehtävä kirkkaana mielessä. Se tehtävä on toimia koko Suomen hyväksi, niin kansainvälisesti kuin kotimassa. Työsarkaa riittää tänäkin vuonna.
 
Hyvää alkanutta vuotta 2021 kaikille.

Kommentit (0)

    « Takaisin