4.2.2021  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Seutukunta

Susirajan takaa

Sähköä ilmassa

Torstai-lehti 4.2.2021

Eduskunnan istuntokausi alkoi. Tällä viikolla on puhuttu sähkömarkkinalain tuomista muutoksesta sähkönsiirtohintoihin. 
Tällä hallituksen esityksellä korjataan Kataisen sinipunahallituksen virheitä, joka siunasivat sähköverkkojen myynnin. Hintojen nousulle laitetaan stoppi, joka näkyy lähivuosina myönteisesti kuluttajien sähkölaskuissa.
 
Hallituksella, energiavirastolla ja niin ikään asiasta tehdyllä kansalaisaloitteella on sama tavoite. Hallitus esittää muutoksia sähkömarkkinalakiin, joiden seurauksena sekä siirtohintojen tasoa, että korotuskattoa leikataan merkittävästi. 
 
On syytä huomata kuinka hyviä tavoitteita, kuten vaatimusta säävarmoista siirtoverkoista, voidaan käyttää väärin avaamalla portti hintojen nousukierteelle.
 
Toimilla ratkaistaan siirtohintojen kohtuuttomuudet, mutta huolehditaan samalla taajamien ja haja-asutusalueen verkkojen uusimisesta ja palvelujen turvaamisesta. Käytännössä lakimuutoksella leikataan muun muassa jakeluverkkoyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja pienennetään kertakorotusten suuruutta. Hintojen kertakorotuksia rajoitetaan.
 
Vaikutusta lisää vuodentakainen teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n minimitasolle. Se koskee myös maataloutta ja vaikuttaa laajasti kotiseudullamme. 
 
Huolimatta opposition luomasta mielikuvapolitiikasta, hallitus tekee ja toimii kriisinkin keskellä ohjelmansa mukaisesti. Keskustan ministerien rooli on ensiarvoinen näiden muutosten toteuttamisessa. 
 
Hallituksen energiapolitiikkaa vainoaa opposition jatkuva kritiikki. Opposition tehtävä on haastaa. Siitä huolimatta hallitusaition ulkopuolellakin asioissa olisi syytä olla jokin linja.
 
Erityisesti kokoomuksen ainoa jatkuvuus tuntuu löytyvän mielipiteen vaihtamisesta kuulijakunnan mukaan. Maakunnassa haukutaan isoon ääneen hallituksen toimia samalla kun puolueen omissa esityksissä linjaukset vaikkapa turpeen alasajosta ovat vihreitäkin tiukempia.
 
Perussuomalaisia energiapolitiikka ei taasen juurikaan kiinnostanut ennen kuin sen kautta oli saavuttavissa helppoja poliittisia irtopisteitä lupauksilla, joita ei tarvitse lunastaa.
 
Keskustalla on pitkä työ takana ja vielä pidempi edessä koko maan asioiden ajamisesta. Tulokset eivät aina tyydytä tai tule nopeasti. Virheistä opitaan ja ne korjataan. Koko Suomen ja suomalaisten hyväksi.
 
Kaiken kaikkiaan on taattua, että politiikassa on tänäkin keväänä paljon sähköä ilmassa.

Kommentit (0)

    « Takaisin