21.4.2022  //  Yleiset, Kansainvälisyys, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Yksi on poissa


Viiskunta 21.4.2022
 
Eduskunnan täysistuntoviikko lähti liikkeelle poikkeuksellisen surullisissa merkeissä. Kiirastorstain iltana kantautui tieto Suomen pitkäaikaisimman kansanedustajan Ilkka Kanervan poismenosta. Uutinen pysäytti varmasti jokaisen.
 
Ilkka Kanerva oli kansanedustaja, jota jokainen kollega arvosti. Pääsin itse tutustumaan häneen valiokuntatyön ja useiden työmatkojen kautta. Hän oli läheinen työkaveri, joka huomioi ja kannusti meitä nuorempia edustajia.
 
Hänen kansainväliset verkostonsa olivat huippuluokkaa. Karisma puri niin maassa kuin maan rajojen ulkopuolella. Hänen johtamassaan valiokunnassa tai kansainvälisessä delegaatiossa oli helppo toimia.
 
Aikana, jolloin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme tehdään kauaskantoisia ratkaisuja, Kanervan tiedolle ja kokemukselle olisi ollut paljon tarvetta. Uskon, että palaamme useasti ajatuksissamme siihen, mitä Ike mahtaisi tästä asiasta ajatella.
 
Eduskunta aloitti selontekokäsittelyn turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksesta. Tarkastelu kestänee toukokuun ajan, jonka yhteydessä teemme analyysin tarvittavista johtopäätöksistä.
 
Mietinnön selonteosta antaa ulkoasiainvaliokunta, jolle useampi valiokunta antaa lausunnon. Selonteossa käsitellään paitsi puolustusliitto Naton jäsenyyden hyötyjä ja riskejä, myöskin huoltovarmuuteen ja kokonaisturvallisuuteen liittyviä seikkoja.
 
Venäjän mielivaltainen hyökkäys Ukrainaan on nostanut turvallisuusasiat Euroopan tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi. Meille Suomen ja suomalaisten turvallisuus on ykkösasia.
 
Ratkaisuista keskustellaan myös muiden maiden kollegojen kanssa. Tänään torstaina olemme Ruotsissa tapaamassa naapurimaan kollegoja ja ministereitä. Keskusteltavaa riittää. Pääpuheenaihe on luonnollisesti maidemme ratkaisut Nato-jäsenyyspolusta ja aikataulusta.

Kommentit (0)

    « Takaisin