Toimiiko nykylainsäädäntö tarkoitetun mukaisesti opiskelusta maksettavan eläkkeen osalta?
ja
Aikooko hallitus ryhtyä lainsäädäntötoimiin tältä osin?
Ulkomailta Suomeen opiskelemaan tuleva kerryttää samalla myös eläkettä itselleen. Opiskelusta on karttunut eläkeoikeutta vuodesta 2005 lähtien. Opiskelijat ovat nuoria ja tulevat täyttämään eläkeiän vasta vuosikymmenien kuluttua.
- Suomessa opiskelee vuosittain tuhansia ulkomaalaisia opiskelijoita joten potentiaalinen eläkkeensaajien määrä tulee jatkossa olemaan merkittävä. Epäselvyyttä on nyt siitä onko eläkekarttuma tarkoitettu myös heille jotka käyvät opiskelemassa tutkinnon ja palaavat sitten kotimaahansa.
Ylemmästä korkeakoulututkinnosta karttuva täysi eläke on tällä hetkellä noin 60 euroa/kk. Tähän syntyy oikeus jos on ansainnut Suomessa noin 13 000 euroa ansiotuloja milloin tahansa elämänsä aikana. Tämä summa on ansaittavissa jo opiskeluaikana. Käytännössä siis ansaitsemalla noin 15 euroa työeläkettä Suomen valtio maksaa lisäksi noin 60 euroa/kk tutkinnon suorittamisesta.
- Lyhyellä aikavälillä yksittäiset summat voivat kuulostaa pieniltä, mutta saajien lisääntyessä ja ajan kuluessa ne muuttuvat merkitykselliseksi. Esimerkkinä voidaan arvioida, että yhdelle Suomessa opiskelleelle maksettaisiin nykyrahassa noin 14 400 euroa yhteensä keskimääräisen kahdenkymmenen vuoden eläkeiän aikana.
Eläketurvakeskus tilastoi vain ulkomaille maksettujen eläkkeiden euromäärän ja lukumäärän. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon eläkkeitä maksetaan Suomessa hetken töitä tehneelle, täällä opiskelleelle ulkomaan kansalaiselle, ei löydy. Lisäksi ulkomaisten opiskelijoiden työntekoa ei tilastoida.
Savola jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen 16.12.2014