13.4.2017  //  Yleiset, Ähtäri, Seutukunta, Koko Suomi

Vaalipöly laskeutuu

Viiskunta 13.4.2017

 

Viimeviikonloppuna käytiin kunnallisvaalit. Tulokset olivat pysäyttävät, vaikka ennustuksiakin oli monenlaisia. Olennaiset huomiot ovat hallituspuolueiden kannatuksen tippuminen, punavihreä nousu sekä SDP:n oppositioaseman tuomaa etuutta oletettua huonompi tulos.

 

Kartasta katsottuna Suomi on edelleen keskustan vihreä 17.5% kannatuksesta huolimatta. Valtuutettujen määrässä se on ylivoimaisesti suurin. Tuloksen äärelle on silti pysähdyttävä vakavasti, koska se on puolueen kunnallisvaalihistorian huonoimpia, ellei huonoin. Valtakunnan politiikan linjaa on terästettävä.

 

Kokoomuksen ykkössija on voitettu tutusti suurissa kaupungeissa. Perinteistä vaalitulosta kuitenkin vääristi varsinkin Helsingin pormestarikisa, millä polarisoitiin äänestäjät kokoomuslaisen ja vihreän ehdokkaan väliin. Se nosti molempien puolueiden äänimäärää Suomen väkirikkaimmalla alueella.

 

Meillä kuusiokunnissa voimasuhteet säilyivät lähestulkoon samana. Keskusta jatkaa selkeästi suurimpana puolueena jokaisessa alueemme pitäjässä. Ähtärin osalta olen erittäin iloinen naisten vahvasta rynnistyksestä valtuustoon, missä yli puolet valtuutetuista on naisia.

 

Eniten olen pettynyt Alavuden ja Ähtärin umpisurkeaan äänestysprosenttiin, jotka olivat maakunnan huonoimmat. Kun Kuortaneella kävi vaaliuurnilla lähes seitsemän ihmistä kymmenestä, vaivautui vain hieman yli puolet Alavuden ja Ähtärin äänestäjistä käyttämään kansalaisoikeuttaan.

 

Seuraavaksi ovat vuorossa puolueiden väliset neuvottelut luottamushenkilöiden paikkajaosta. Toivon, että nämä käydään nopeasti ja sujuvasti. Seutukunnan eteen riittää työtä ja siihen tulee tarttua ripeäsi.

 

Onnea kaikille valituille sekä kiitos henkilökohtaisesta luottamuksesta.

 

Kommentit (1)

  • DTlUUx http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 17.26
    DTlUUx http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com

« Takaisin