25.5.2017  //  Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Koko Suomi

Maataloudesta ja alkoholista

 
Ilkka 25.5.2017  
 
Presidentti Mauno Koivistoa hyvästellään tänään valtiollisissa hautajaisissa. Elämänsä isänmaalle omistanut Koivisto ansaitsee kiitoksemme ja kunnioituksemme. Koivistolla oli useita hyviä elämänohjeita. Paras ohjenuora olisi kaikkien meidän aina hyvä pitää mielessä: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”
 
***
 
Kasvukauden päästyä vauhtiin ja mustan mullan hajun täyttäessä maakunnan ilmatilan, on hyvä aika miettiä missä mennään maatalouspolitiikassa. Aktiiviviljelijä Jari Leppä aloitti toukokuun alussa maa- ja metsätalousministerinä. Ministerin tehtävän eriyttäminen ympäristöministeriön salkusta parantaa edelleen Juha Sipilän hallituksen panostusta maa- ja metsätalouteen.
 
Kun talous on kääntynyt hieman parempaan, tulee huolehtia sen positiiviset vaikutuksen myös alkutuotantoon. Hyviä asioita on paljon ilmassa. Hallituksen määrätietoiset toimet ovat edistäneet elintarvikkeidemme kysyntää maamme rajojen ulkopuolella. Tätä edesauttaa maailmalla ilmenneet ruokakohut. Laadukkaalle ja luotettavalle ruualle on kysyntää.
 
Maatalouden kriisin hellittämiseksi tehdään jatkuvasti toimia. Viljelijöiden jaksaminen on epävarmassa tilanteessa ollut koetuksilla jo vuosia. Viimeisin lisäbudjetti tuo lisärahaa viljelijöiden jaksamista tukevaan hanketoimintaan. Tämä hanketoiminta on osoittautunut erittäin hyödylliseksi ja tarpeelliseksi. Myös turhia normeja puretaan ja lupakäytänteitä kevennetään edelleen.
 
Kannattavuuden osalta tärkein työ on elintarvikkeiden hinnanmuodostuminen tuotantoketjun sisällä. Monopolisoituneen kaupan vahvasta roolista käydään lähes päivittäistä keskustelua. Tässä kaupan tulisi itse herätä ilman, että asiaan tarvitsee puuttua lainsäädäntö teitse.
 
Myös alkoholilain kokonaisuudistus puhututtaa laajasti. Eduskunnassa yhteisymmärrys vallitsee suurista linjoista. Mustavalkoisessa keskustelussa unohdetaan usein, että alkoholipolitiikka on osa maatalouspolitiikkaa. Altian mukaan viinapohjaisten juomasekoitusten salliminen kasvattaisi myös ohran kysyntää. Alaa tarvittaisiin lisää noin tuhat hehtaaria. Toteutettavalla alkoholipolitiikalla on siis myös merkittäviä vaikutuksia maaseutuelinkeinojen puolella.
 
Uudistuksen lähtökohtana onkin ollut varmistaa lainsäädännön perustuslainmukaisuus, lisätä lainsäädännön ja valvonnan mahdollisuuksia sekä ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja. Viron reissuilta tapahtuva alkoholin massatuonti on tärkeää saada niin ikään laskuun.
 
Samalla puututaan myös lukuisiin vanhentuneisiin normeihin, joilla parannetaan yrityselämän toimintaedellytyksiä ja toisaalta vähennetään alkoholihaittoja. Käytössä uudistuksella painotetaan ravintoloita ja pienpanimoiden työtä.
 
Uskon, että samoin kuin maatalouden sääntelyssä on alkoholipolitiikassa viisautta välttää liiallista holhousta ja sallia kansalaisten oman järjen käyttö.

Kommentit (4)

 • f6Yplo http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 02.23
  f6Yplo http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com
 • 2UrsKY http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 11.51
  2UrsKY http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com
 • G6Cfj5 https://www.genericpharmacydrug.com 18.4.2018 klo 06.17
  G6Cfj5 https://www.genericpharmacydrug.com
 • DHpL2q https://www.genericpharmacydrug.com 12.5.2018 klo 15.15
  DHpL2q https://www.genericpharmacydrug.com

« Takaisin