27.7.2017  //  Yleiset, Kansainvälisyys, Puolustus, Koko Suomi

Presidentinvaali ei ole läpihuutojuttu

Ilkka 27.7.2017

 
Suomen tasavallan presidentti valitaan ensi vuoden alussa. Vaalipäivä on 28.1. 2018.
 
Presidentti-instituutio on säilyttänyt arvoasemansa Suomessa, vaikka valtaoikeuksia on vuosien saatossa kavennettu. Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa ja edustaa isänmaata. Hän on usein kuva suomalaisuudesta.
 
Presidentinvaali ei ole läpihuutojuttu. Presidentti-instituutio ansaitsee arvokkaan ja tosissaan käydyn vaalin, missä punnitaan ehdokkaiden ulkopoliittinen kokemus, osaaminen ja persoona. Se vaatii myös sen, että jokainen ehdokas on avoimin kortein mukana kisassa ja keskustelussa.
 
Moni olisikin jo mieluusti kuunnellut kaikkia ehdolla olevia kertaalleen, esimerkiksi kesäisessä keskustelussa Suomi Areenan yhteydessä.
Suomen Keskustan ehdokas on entinen pääministeri ja nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen.
 
Olen saanut tutustua tällä vaalikaudella Matin jykevän rauhalliseen ja pohdiskelevaan persoonaan ja nähdä hänen rautaisen kokemuksensa useissa tilanteissa. Esimerkiksi helmikuisella kiinanvierailullamme ovet olivat peräkammaria myöden auki keskustellessamme Suomen ja Kiinan välisistä suhteista.
 
Matti on kiertänyt ehdokkaana jo vuoden pitäen Ulkopolitiikkaa yhdessä -tapahtumia. Näiden yli sadan keskustelutilaisuuden pohjalta on muotoutunut neljä johtoajatusta presidenttikampanjan ohjenuoriksi, jotka on helppo allekirjoittaa: viisas ulkopolitiikka, uskottava puolustus, yhteiskunnan eheys sekä taloudellinen itsellisyys.
Maanpuolustukseen liittyvissä kysymyksissä olemme saaneet paljon aikaan kuluneella vaalikaudella. Suomen puolustusta on vahvistettu ja lainsäädäntöä parannettu nykymaailmaan sopivammaksi.
 
Matin matkassa on mukana riippumaton neuvonantajakunta. Ryhmä käy taustakeskusteluja muuttuvasta ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta toimintaympäristöstä.
Me neuvonantajakunnassa olevat henkilöt edustamme itseämme, kokemustamme ja osaamistamme. Olemme sparrausverkosto, joka auttaa häntä syventämään osaamistaan, analysoimaan käynnissä olevaa kehitystä ja ennakoimaan tulevaa. Ryhmä on julkinen ja kokoonpano löytyy verkosta.
 
Viimeisten vuosien aikana olemme nähneet kuinka epävakaata maailmanpolitiikka voi olla. Muutokset taloudessa ja turvallisuusympäristössä aiheuttavat ailahtelua ja jopa pelkoa.
 
Suurvaltojen pullistelut uutisoidaan näyttävästi ja herkällä kynällä. Johtajien kisailusta ja lokaamisesta on tullut yhtä paljon viihdettä kuin osa demokraattista oikeutta.
Mediaa seuratessa on yhä vaikeampi tietää, mikä on olennaista kokonaiskuvan muodostamiselle. Myös näkyvät poliittiset ilmiöt oikeistopopulismista vasemmistoanarkiaan korostavat kuinka tärkeää vakaus ja ennakoitavuus onkaan.
 
Niiden eteen on Suomessa jatkossakin tehtävä pyyteetöntä ja uutteraa työtä, jota Matti Vanhanen olisi mitä parhain henkilö johtamaan.

Kommentit (7)

 • pFnlwO http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 11.44
  pFnlwO http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com
 • XUaeqJ http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 12.22
  XUaeqJ http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com
 • zJO2BS http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com 29.11.2017 klo 15.42
  zJO2BS http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com
 • W8ab4q https://www.genericpharmacydrug.com 18.4.2018 klo 07.06
  W8ab4q https://www.genericpharmacydrug.com
 • aLvx2G https://www.genericpharmacydrug.com 18.4.2018 klo 07.06
  aLvx2G https://www.genericpharmacydrug.com
 • 5KT78Z https://www.genericpharmacydrug.com 12.5.2018 klo 15.26
  5KT78Z https://www.genericpharmacydrug.com
 • 93R4N0 https://www.genericpharmacydrug.com 12.5.2018 klo 15.26
  93R4N0 https://www.genericpharmacydrug.com

« Takaisin