20.6.2018  //  Yleiset, Maatalous, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Savola perää peltomaan arvoa lunastuslaissa


 

Sähköverkkoa rakennettaessa rakentava yhtiö pakkolunastaa linjalle tarvittavan maan. Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola(kesk.) pyytää ministeriötä selvittämään onko lunastuslain mukaisesti sähkölinjojen rakentamisesta peltomaalle tehty todellista ajanmukaista haitta-arviota, koskien pylväsmallin valintaa, peltomaan arvon alenemista ja maanomistajan valitusoikeutta.
 
- Nykyinen lunastuslaki on ollut voimassa vuodesta 1978 ja kaipaa uudistamista. Laki perustuu täyden korvauksen periaatteelle, mutta käytännössä sen korvaustaso ei vastaa maanomistajalle koituvia vahinkoja. 
 
Lunastuslain mukainen prosessi on haasteellinen viljelijälle, joka kohtaa asian ehkä kerran koko uransa aikana. Rakennuttajapuolelle prosessi on normiarkea. 
 
- Mahdollinen haitta viljelijälle on ikuinen ja rakennuttajan ainoa vastuu sopimuksen teon jälkeen on rakennus ja ylläpito. 
 
Savola kysyy 20.6.2018 jätetyssä kirjallisessa kysymyksessä mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä selvittääkseen viljelynhaittamaksun riittävyyttä ja varsinaisen haitan minimointia?

Kommentit (0)

    « Takaisin