6.8.2018  //  Yleiset, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi, Yrittäjyys

Kehittyvä maaseutu


Ylen Taloustutkimus teetti heinäkuussa gallupin, missä neljä viidestä suomalaisesta kertoi haluavansa valtion turvaavan maan asuttuna pysymisen jatkossakin. Tutkimustulos oli märkä rätti monille keskittämisen autuuteen vetoavalle ja maaseudun auringonlaskuun vannovalle viisastelijalle.
 
Ollaksemme rehellisiä, kaupungistuminen on kiihtynyt Suomessa. Pääkaupunkiseutu ja maakuntakeskukset kasvavat. Ilman vahvaa aluepolitiikkaa kaupungistuminen voi vielä kiihtyä lisää. Siksi valtion toimenpiteiden on keskityttävä reilusti maaseutualueiden ja seutukaupunkien kehittämiseen.
 
Valtiontalouden kasvu ja yritysten luotto tulevaan on kaiken keskiössä. Hyvää työllisyyspolitiikkaa tulee jatkaa edelleen. Sipilän hallitus on saanut nostettua Suomen työllisyysasteen alkuvaalikaudesta asetettuun tavoitteeseen. Vaikka kipeääkin on ottanut, tulokset ovat näkyneet uusina työpaikkoina.
 
Meidänkin seutukunnallamme tarvitaan paljon lisää yhteistyötä eri ilman suuntiin perheiden houkuttelemiseksi pääkaupunkiseudulta kotiin. Työpaikan löytyminen molemmille puoliskoille on avainasemassa. 
 
Pendelöinnin edellytyksillä on keskeinen rooli. Onkin hyvä, että nyt Haapamäen rataa voi käyttää myös paremmin työmatkaliikenteeseen.
 
Koulutuksen osalta toimenpiteiden on keskityttävä toisen asteen koulutukseen. Riittävän tiivis lukioverkko ja paikallisen yrityselämän tarpeisiin soveltuva ammatillinen koulutus ovat tässä avainasemassa. 
 
Paljon on kiinni myös asenteesta ja halusta luoda yhteisöllisyyttä ympärillemme. Kun vanhempani vuosituhannen vaihteessa alkoivat puhua maatilamme sukupolvenvaihdoksesta, näin silmissäni kuihtuvan eläkeläiskylän. 
 
Totuus on kuitenkin ollut toinen. Savolankylällä on nyt enemmän kouluikäisiä tai nuorempia lapsia ja nuoria perheitä kuin vuosikymmeniin. Viimeisin vauva syntyi naapuriin viime viikolla.

Kommentit (0)

    « Takaisin