18.5.2022  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Energiapolitiikan opit Keskustan kentän käyttöön

Harva olisi arvannut, että ympäri Eurooppaan käydään keväällä 2022 keskustelua siitä, millä kodit lämpenevät tulevana syksynä ja ensi talvena. Energia on ollut jo pidemmän aikaa politiikan suosittu keskustelunaihe. Nyt tuntuu, että aiheen ympärillä käydään niin kovaa keskustelua, että siinä voi helposti vaikka polttaa sormensa. Mittakaava on kasvanut nopeasti. Onkin mielenkiintoista seurata, miten energiamurroksen haasteita ratkaistaan ympäri Eurooppaa.

 

Keskustan vahva luottamushenkilö osaaminen on jälleen kerran punnittu vaikean paikan edessä. Kunnalliset energiayhtiöt ovat ne, jotka kantavat vastuun ja tekevät linjaukset, kun ympäröivä maailmaa ympärillä murjoo. Yhtiöissä istuvat, vaaleilla valitut päättäjät harvoin paistattelevat lehtien palstoilla, vaikka juuri he ovat niitä, jotka väsymättä jaksavat etsiä toimivia ratkaisuja mahdottomalta tuntuvan tilanteen edessä.

 

Energiayhtiöt ovat kotimaisen omistajuuden kivijalka. Niistä huolehtiminen on keskeinen osa huoltovarmuutta ja oman ”kotipesän” kuntoon laittamista. Pitkäjänteinen ja vastuullinen omistajuus vahvistaa luottamusta. Sitä kannattaa mielestäni edistää kaikin keinoin. Kotimaisuus herättää tunteita. Ja niin se saakin tehdä.

 

Keskustan vahvuus on aina ollut kentän tekijöissä. Toivon, että puolue tarjoaa parhaat mahdolliset kannusteet ja tavat päättäjilleen osallistua energiamurroksesta käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon. Mitä tarkoittaa vetytalous tai yhteiskunnan sähköistyminen? Politiikan vallan kammareista tarjotaan ratkaisuja, jotka tarvitsevat kipeästi lihaa luittensa ympärille.

 

Keskusta on rohkaisija ja ratkaisija porukka. Siksi esitän, että luomme puolueeseemme oman energiakoulun. Politiikan tuulet käyvät vinhaan, mutta yhteenkokoontumisen tarve ja tiedon välittäminen sen sijaan vain korostuu. Energiapolitiikka tarvitsee yhteistä ajatustenvaihtoa.

 

Meillä on tarve käydä yhdessä läpi lyhyen- ja pitkänaikavälin toimia. Sanoittaa paremmin, mitä ne tarkoittavat ja avata faktojen ja parhaiden asiantuntijoiden kautta erilaisten ratkaisujen rinnakkaisvaikutuksia.

 

Keskustan  tehtävä on tukea, kannustaa ja innostaa. Voisimme hyödyntää laajan kenttämme osaamista paremmin. Tähän työhön haluan puolueen varapuheenjohtajana vaikuttaa. Keskustan energiakoulu on mielestäni uusi alku luottamushenkiläiden kouluttamiseen. 

 

Osaajat  ja asiantuntijat meillä jo on. Nyt on aika kerätä porukat yhteen ja laittaa liekki roihuamaan.

 

Mikko Savola

Keskustan varapuheenjohtajaehdokas Lappeenrannan puoluekokouksessa

Kommentit (0)

    « Takaisin