7.9.2022  //  Yrittäjyys, Maatalous, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi, Vaaliteemat, Yleiset

Apuja talven energialaskuihin


Lakeuden Portti, Torstai-lehti 7-8.9.2022
 
 
Eduskuntatyö pääsee jälleen kunnolla käyntiin, kun täysistunnot jatkuvat tällä viikolla. Alkamassa on viimeinen puolivuotiskausi ennen huhtikuun alussa pidettäviä eduskuntavaaleja. Syksyn perinteinen teema on ensi vuoden talousarvio, jota rakennetaan varsin poikkeuksellisissa oloissa.
 
Budjettiriihessä haettiin talousarvioesityksen lisäksi apua akuuttiin energiakriisiin. Tarvitsemme turvaa epävarmalle talvelle. Budjetissa satsataan suomalaisten pärjäämiseen, turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.
 
Käytännön teot ovat sähkössä, lämmössä ja leivässä. Energiakriisiin vastataan kohdennetuilla keinoilla, painottamalla erityisesti pienituloisten ja lapsiperheiden toimeentuloa.
 
Suomen ja Euroopan vaikeaan tilanteeseen syypää löytyy itänaapuristamme. Ahdinko on hinta Putinin sodasta. Sodasta huolimatta Suomen tavoite on pitkällä aikavälillä ollut energiaomavaraisuus. Emme ole olleet yhtä riippuvaisia venäläisestä energiasta, kuten esimerkiksi maakaasuun tukeutuva Saksa.
 
Ennakointimme ei kuitenkaan poista nopeasti nousevia hintoja. Heikoimmassa asemassa olevia autetaan. Indeksikorotuksiin varataan rahaa kautta linjan. Lapsiperheet saavat kohdennettua tukea joulukuussa maksettavan ylimääräisen lapsilisän kautta. Myös päivähoitomaksuja alennetaan.
 
Hankalista ajoista huolimatta talouden kasvu on saatava jatkumaan. Yritykset saavat ensi vuodesta alkaen pysyvän T&K verokannustimen. Niukkoina aikoina on varattava leipää myös huomiselle. Talouden kasvu ja työpaikat sekä yhteiskunnan uudistaminen ovat kestävin ratkaisu velkaan, mitä nyt joudumme ottamaan, mutta tulevaisuudessa pois maksamaan.
 
Tulevan talven sähkön hintalappu voi olla monille perheille raskas kantaa. Siksi kansalaiset saavat helpotusta kohtuuttoman suuriin sähkölaskuihin.  Sähkön arvonlisäveroa lasketaan. Lisäksi sähkövähennyksellä voi tasata suurien sähkölaskujen iskua ja pienituloisimmat saavat Kelan kautta haettavan sähkötuen.
 
Talvella meiltä kaikilta tarvitaan kohtuullisuutta energian kulutuksessa. Tämä koskee niin meitä jokaista omassa arjessamme, mutta myös vaikuttajina kotikunnissamme.
 
Toivomme, että kunnat asettavat energiayhtiöidensä tuottotavoitteet tilanteen vaatimalle, vastuulliselle tasolle. Näin on jo osassa paikallisista sähköyhtiöistä toimittukin. Yhtiöiltä toivotaan myös tavanomaista pidempiä maksuaikoja suuria laskujen saaneille asiakkaille.
 
Kodin energiamuodosta huolimatta on keskeistä auttaa jokaista selviämään talven yli. Kodin takkaa tai leivinuunia varten kannattaa klapikasa hankkia viimeistään nyt.

Kommentit (0)

    « Takaisin