17.11.2022  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Vakavat ajat

Vakavat ajat

Viiskunta 17.11.2022
 
Ulkoasiainvaliokunta on tämän viikon Yhdysvalloissa. Tapaamme viranhaltijoita YK:sta ja liittovaltion hallinnosta, paikallisia poliitikkoja sekä Suomen ulkoasiainhallinnon maahan lähetettyjä edustajia.
 
Yhdysvaltojen kuumin puheenaihe on kansalaisten ostovoiman turvaaminen. Inflaatio maassa on ollut rajua. Hinnat ovat nousussa niin vuokrissa, energiassa kuin elintarvikkeissakin. Tämän sai huomata itsekin maksaessaan kadunvarsikuppilan kahvista ja pitsaslicesta kolminkertaisen hinnan edelliseen, kolmen vuoden takaiseen vierailuun verrattuna.
 
Hintojen nousu tuntuu kaikkialla. Korona ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kuumentanut markkinat. Maksamme lähes kaikesta enemmän. Elvytyspolitiikalla on hintansa, josta moni ekonomisti niin Suomessa kuin ulkomaillakin on varoittanut.
 
Kriisiaikana on tärkeää, että valtio toimii puskurina ja auttaa yrityksiä ja kansalaisia selviämään pahimman yli. On kuitenkin muistettava, että suuri osa tukitoimenpiteistä on tapahtunut velkarahalla. Tulevina vuosina on nähtävissä tiukemmat ajat myös tältä osin, sillä velkaantuminen on tietyllä aikajänteellä pysäytettävä.
 
Tärkeintä meidänkin maakunnassamme on nyt huolehtia yritysten menestymisestä. Työvoimapulaan on vastattava toisen asteen koulutuksella ja toisaalta pidempiin työuriin kannustamisella. Uutta työvoimaa on lisäksi houkuteltava niin kotimaasta kuin maamme rajojen ulkopuoleltakin.
 
Vahva julkinen talous on keino rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut myös tulevaisuudessa. Ainakin itse toivon, että lapseni voivat käydä koulunsa lähellä ja vanhempani saavat terveydenhuollon ja ikäihmisten palvelut kotipitäjässä.
 
Vaikka ajat ovat monin tavoin vakavat, tulemme tästäkin selviämään. Näiden eteen on tehtävä laajalla rintamalla lujasti työtä.

Kommentit (0)

    « Takaisin