7.12.2022  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa suomalaisen maatalouden kriisistä

Ryhmäpuheenvuoro välikysymyskeskustelussa suomalaisen maatalouden kriisistä

7.12.2022 
 
Välikysymys suomalaisen maatalouden kriisistä ja kotimaisen ruuantuotannon turvaamisesta tulevaisuudessa 
 
Kansanedustaja Mikko Savola 
 
Arvoisa puhemies, 
 
Toimeentulo, jolla elättää perheen. Varmuutta tulevasta. Arvostusta työlle. Viljelijät odottavat arjessaan samoja asioita kuin kaikki muutkin suomalaiset.  Isänmaalle maatalous ja maaseutu ovat henkivakuutus. Se on omavaraisuutta ja se on huoltovarmuutta. 
 
Lopulta kotimainen ruoka on turvallisuutta. Suomen pärjäämistä epävakaassa maailmassa. 
 
Vuosien mittaan yhdet ovat ajaneet talonpojan tappolinjaa. Toiset ovat nimitelleet viljelijöitä eläteiksi. Kolmannet syyttäneet ilman ja vesien pilaamisesta. 
 
Suomalainen viljelijä on väsynyt joka puolelta tuleviin syytöksiin. Tämän pitää nyt viimein loppua. Suomi tarvitsee maajussien kunnianpalautuksen!
 
Viljelijä tuottaa niin duunarin, porvarin kuin hipsterin ruuan. Elokapinankin pitää syödä. 
Ruoka ei tule kaupasta. Ruoka tulee suomalaisilta perhetiloilta -  koko maan mitalta. Tuotettuna hiellä, työllä ja yrittämisellä. 
 
Nyt maatalous on hätää kärsimässä. Maailma on sellaisessa jamassa. Venäjän hyökkäyssota tuntuu. 
Kannattavuus sojottaa alaspäin ja kustannukset ylöspäin. Epävarmuus jyllää. 
 
Siksi viljelijöitä pitää tukea.  
 
Opposition tehtävä on herätellä ja haastaa. Tämä välikysymys antaa kuitenkin ymmärtää, että tässä olisi seisty tumput suorina. Se ei pidä paikkaansa. Ja sen tietää jokainen teistä maa- ja metsätalousvaliokunnassa istuvasta kollegasta.
 
Ei yli kolmensadan miljoonan euron apupaketti keväällä ja kesällä taivaasta tippunut. Ei myöskään maatilojen kiinteistöveron palautus.  Tai maatalouden sähköveron alentaminen. 
 
Viljelijöiden puolta on pidetty myös Brysseliin päin. Suomalaisen maatalouden ja maaseudun EU-tuet nousevat. 
 
Mutta totuus on, että vielä enemmän pitää tehdä. Kyllä minä itsekin viljelijänä tiedän ja tunnen, kuinka ahtaalla nyt ollaan kasvaneiden sähkölaskujen ja ensi vuoden lannoitetilausten kanssa. 
 
Näissä asioissa yhteiskunnan pitää tulla viljelijöitä kiireellä vastaan.  On irvokasta, jos kotimainen ruoka ja sen tulevaisuus vaarannetaan pelin politiikalla. Tämä on liian iso asia sellaiseen. Oma ruoka on järkäleasia suomalaisille ja Suomelle. 
 
Viljelijät eivät halua elää tuilla, vaan työllään. Siitä pitää saada markkinoilta reilu ja oikeudenmukainen korvaus. 
 
Vaikka kaikki kallistuu, isot kauppajätit ovat tehneet myös tänä syksynä ennätystulosta.  Samaan aikaan ruuantuottajat ovat veitsenterällä. Kustannusten nousu on mennyt kuluttajahintoihin, mutta ei tuottajille. 
 
Kauppa ei katteistaan tingi.  Tilanne on kohtuuton ja täysin vastoin oikeustajua.  
 
Kotimainen ruoka ja sen tulevaisuus turvataan kestävästi vain korjaamalla markkinat. Markkinat pitää saada toimimaan oikeudenmukaisesti. 
 
Elintarvikemarkkinalain muutokset ovat ministeri Kurviselta oikeaa politiikkaa. Vielä isompi remontti pitää tehdä. Tulevalla vaalikaudella on tehtävä kilpailulain kokonaisuudistus. Vain siten saamme aikaan aidosti reilummat markkinat. Ovatko kaikki puolueet tässä mukana? Keskusta on yhteistyöhön valmis.
 
Ihmiset arvostavat ja haluavat syödä kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa.  Toiseksi elämme niin arvaamattomassa maailmassa, että Suomella pitää kaikissa tilanteissa olla ruokaa omasta takaa. 
Siksi viljelijöiden pärjääminen on yhteinen asia.  
 
Meidän pitää tehdä yhteistyötä reilumpien markkinoiden ja oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta.
Kotimaisen ruuan ja isänmaan tähden. 
 

Kommentit (0)

    « Takaisin