20.7.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Heinäkuun hulinat


 
Viiskunta 20.7.2023
 
Politiikan kesä on ollut harvinaisen sekava. Petteri Orpon (kok.) uusi hallitus on rämpinyt erilaisissa perussuomalaisiin kohdistuvissa kohuissa. Elinkeinoministeri Junnila joutui eroamaan vain parin viikon kuluttua nimeämisestä. Sen jälkeen puhetta on riittänyt muiden ministereiden kirjoitusten ja twiittien tiimoilta.
 
Hallituksen sisäinen jännite näkyy ulospäin. Siitä kertoo RKP:n jatkuva kipuilu ja jopa epäluottamuksen äänestäminen ministeri Junnilan tapauksessa. Ei myöskään ole tavallista, että ulkoministeri Valtonen joutuu pahoittelemaan Turkin kollegalleen valtiovarainministeri Purran vanhoja alatyylisiä puheita turkkilaisista.
 
Oppositio vaati Liike Nyt -puolueen Hjallis Harkimon aloitteesta eduskuntaa kokoontumaan, keskustelemaan ja äänestämään Purran luottamuksesta. Puhemies ei halunnut eduskuntaa kutsua kokoon, joten tämä episodi ollee edessä vasta syksyllä. Tuolloin hallitus antaa heti syyskauden alkajaisiksi eduskunnalle tiedonannon tasa-arvosta, syrjimättömyydestä ja rasismista.
 
Vaikka julkisuudessa räiskyy ja kuohuu vanhojen rasististen kirjoitusten vuoksi, pidän tärkeänä, että uusi hallitus pääsee tekemään myös ensimmäisen budjettiesityksensä. Silloin pääsemme arvioimaan Orpon hallituksen politiikkaa konkreettisten esitysten muodossa.
 
Hallitusohjelmaan on kirjoitettuna paljon hyviäkin tavoitteita. Ristiriita on kuitenkin kirjauksiin suunnattujen eurojen vähyys. On suuri riski, että leikkaukset kohdistuvat pääosin maakuntiin ja maaseudun harvempaan asutuille alueille. Tämän estämiseksi tulemme tekemään keskustassa hartiavoimin työtä.
 
Syksy näyttää onko hallituksesta tekemään päätöksiä. Ainakaan nyt toimintakyky ei ole näytä ulospäin yhtenäiseltä, luottamuksesta puhumattakaan. Sen sijaan käynnissä ovat olleet ennen näkemättömät heinäkuun hulinat.

Kommentit (2)

  • Seppo Kultalahti  28.7.2023 klo 21.52
    Hyvä analyysi Mikko
  • Sirpa Kolu 31.7.2023 klo 13.34
    Tämä hallitus maksattaa vähävarasilla. Ja suosii rikkaita. Joilla on niiltä enemmän. Joilla ei niiltä vähemmän. Luotan Mikko sinuun.

« Takaisin