21.9.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Petetyt lupaukset


Viiskunta 21.9.2023
 
Vaalien voittajien lupaukset olivat kovia. Velkaantumiselle stoppi, bensan hinta alas ja turpeen kunnianpalautus raikuivat vaalikentillä. Tämä siitäkin huolimatta, että taloustilanne ja ennusteet olivat jo silloin kaikkien tiedossa.
 
Hallitus jätti ensimmäisen budjettiesityksensä tällä viikolla. Sekavan kesän jälkeen saimme käsiimme viimein konkreettisen näytön siitä, mitä Petteri Orpon hallitus oikeasti aikoo.
 
Jo kevään vaaleissa näkyi, että varsinkin perussuomalaisten puheissa oli paljon vaalilisää, mutta jokin kuluttajansuoja olisi vaalilupauksissakin oltava. Eniten hiertää lupausten totaalinen vastakkaisuus siihen, mitä vaalikauden päätöksiksi on ennustettu.
 
Edellistä hallitusta kritisoitiin holtittomasta velanotosta. Tämän vaalikauden aikana velkaa otetaan jopa enemmän kuin edellisen hallituksen toimesta.
 
Oppositiossa ollessaan nykyiset hallituspuolueet kuittasivat lähes jokaisen velkaeuron, joka koronapandemian ja Venäjän sodan aiheuttamiin kustannuksiin otettiin. Nyt velkaa otetaan hyvätuloisten veronalennuksiin, joista eniten tulevat hyötymään 14 000 euroa kuussa tienaavat.
 
Samalla hallituksen höylä kohdistuu monesta suunnasta pienituloisen kukkaroon sosiaali- ja terveyspalveluiden, tukien sekä etujen leikkauksina.
 
Alueemme ihmisiä kiinnostavat bensan hinta ja turpeen kohtalo. Muutaman sentin bensa-ale on häviämässä moninkertaisesti työmatkavähennyksen pienentämiselle, joka nostaa työssäkäyvän omavastuuta jopa sadoilla euroilla vuodessa.
 
Turpeen verotukseen tai statukseen ei näy tulevan muutosta. Vastuuministerin suusta kuulimme, että hallitus aikoo ajaa polttoturpeen käytön alas vuosikymmenen loppuun mennessä.
 
Hallituksessa kritiikkiin linjauksista on toistaiseksi suhtauduttu vain käsiä levitellen ja muita syytellen.
 
Kysyä voi, saatiinko nyt sitä mitä tilattiin?

Kommentit (0)

    « Takaisin