8.11.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Perunannostoa ja budjettia


Torstai-lehti 8.11.2023
 
Eduskunnan syksyihin ja kevääseen kuluu noin viikon mittainen istuntotauko. Syksyisin se on yleensä pyhäinpäivää edeltävä viikko ja keväisin pääsiäisviikko. Näin ensilumen aikaan tämä viikko toimii hyvänä välitilinpäätöksenä ennen loppurutistusta valtion ensivuoden budjetin loppuun kasaamiseksi.
 
Itse käytin istuntotauon ajan maakunnassa kiertämiseen, ihmisten tapaamiseen ja syystöihin, onpa syystauon vanha nimityskin eduskunnassa perunannostotauko.
 
Kävin Alajärven kaupungin vieraana ja kuulin hyvän paketin kaupungin ajankohtaisia kuulumisia. Suora, rakentava ja informatiivinen keskustelu on edellytys alueen asioiden ajamiselle yhdessä.
 
Lokakuun alussa eduskunnassa käytiin budjetin lähetekeskustelu, jonka jälkeen valiokunnissa on päästy perehtymään ja kuulemaan asiantuntijoita budjetin eri pääluokkien osalta.
 
Budjetin varsinaisen käsittelyn ohella teemme oppositiossa myös esitykset siitä mitä erityisesti tekisimme toisin, jos itse olisimme hallituksessa. Näiden oppositiopuolueiden omien vaihtoehto- tai varjobudjettien käsittely käydään vain yhdessä istunnossa marraskuun loppupuolella, joten kovin tarkalla korvalla hallitus tuskin oppositiota kuuntelee.
 
Keskustan vaihtoehdosta voi sanoa jo varmasti sen, että me emme hyväksyisi hallituksen kaavailemia 1400 miljoonan euron leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin tulevien vuosien aikana. Me myös käyttäisimme Turun tunnin junahankkeen miljardit mieluummin tasaisemmin koko maan liikenneverkon parantamiseksi. Mielestäni Orpo ja Purra voisivat pelata rantaradan minuuttipeliä taloudellisesti parempina aikoina.
 
Pian vaihtoehtobudjettien käsittelyn jälkeen, yleensä joulukuun alkupäivinä valtionvarainvaliokunta julkaisee oman mietintönsä hallituksen budjettiesityksestä. Valiokunnan mietinnön muutokset lisätään budjettiesitykseen sellaisenaan ja näin muodostuu se pohjaesitys mitä joulua edeltävinä päivinä käsitellään budjetin palautekeskustelussa ja äänestyksissä.
 
Puolustusmenojen pääluokan osalta toivon erityisesti, että budjettiin varataan talousarvioaloitteissa esittämämme rahat Ilmavoimien lentotoimintaharjoituksiin Kauhavan lentokentällä ja perutaan vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kaavaillut leikkaukset.

Kommentit (0)

    « Takaisin