24.11.2023  //  Vaaliteemat, Yleiset, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Itäraja on syytä sulkea kokonaan


Ilkka-Pohjalainen 24.11.2023

Saattelin taannoin lapseni koulutielle syksyiseen aamuun. Koulukyydin lähdettyä jäin miettimään millainen on maailma, johon omat lapseni kasvavat?
   
Omassa lapsuudessani pystyimme luottamaan siihen, että olimme turvassa. Kylän lapset leikkivät yhdessä ja ratkoivat usein myös omat pikku kärhämänsä keskenään. Toisinaan harmitti. Usein ilo oli ylimmillään ja joskus kolttosteltiinkin. Joku kylän vanhemmista katsoi lauman perään. Isovanhemmat muistelivat sota-aikoja laulaen; ”himmetä ei muistot koskaan saa”.
 
Sota raivoaa Euroopassa ja jännitteet ovat korkealla. Turvallisuuskysymyksistä on tullut vallitseva tosiasia. Nyt rajaamme häiritään hyökkäyssotaa käyvän Venäjän toimesta.
 
Suhteemme Venäjään ei enää koskaan tule olemaan samanlainen kuin se oli joitain vuosia sitten. Venäjän aggressiivinen toiminta on tuonut välillemme uusia ulottuvuuksia.
 
Tässä hetkessä on tärkeä osoittaa Venäjälle päättäväisyyttä päätöksissä ja toimissa mitä rajan suhteen tehdään. Rajavartiolakiin tehtiin edellisen hallituksen toimesta muutos. Sen nojalla rajanylityspaikat voidaan laittaa kiinni määräajaksi tai välttämättömästä syystä.
 
Hallitus oli valmistellut jo allekirjoittaneenkin esittämää koko itärajan sulkemista, mutta apulaisoikeuskansleri pysäytti hallituksen esityksen tiistaina. Siinä ei hänen mukaansa olisi riittävästi turvattu mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.
 
Päätös on aiheuttanut kummeksuntaa esimerkiksi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisessa. Kansainväliset sopimukset eivät ole tarkoitettu olemaan valtioille ”itsemurhasopimuksia”, jotka esimerkiksi pakottaisivat alistumaan toisen valtion vihamieliselle vaikuttamiselle.
 
Kansallisen hätätilan takia emme siis noudattaisi hetkellisesti kaikilta osin niitä kansainvälisiä sopimuksia, joihin olemme edelleen sitoutuneet.
 
Maahan jo tulleiden turvapaikanhakijoiden osalta Geneven pakolaissopimuksen mukaan sopimusvaltio ei tavalla tai toisella saa karkottaa tai palauttaa pakolaista sellaisten alueiden rajoille, jossa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan.
 
Tähän määräykseen ei kuitenkaan voi vedota pakolainen, johon nähden on perusteltua aihetta olettaa, että hän on vaaraksi oleskelumaansa turvallisuudelle. Sopimus on laadittu toiseen maailmanaikaan. Nyt kyse on kuitenkin tulkinnasta.
 
Ainoa tapa millä Venäjä lopettaa hybridivaikuttamisen maahantulon keinoin on näyttää, ettei heidän toimensa tepsi, eikä ilkeämielinen toiminta käy meille. 

Suomen viestin ja toimien on oltava selkeitä. Siksi itäraja on syytä sulkea kokonaan.

Kommentit (1)

  • Yks Tavallinen Virtanen 24.11.2023 klo 10.38
    Eilinen keskustelu eduskunnassa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen tulkitsemana:
    https://www.youtube.com/watch?v=OYQpJqHUjlQ

« Takaisin