18.1.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Presidentiltä odotetaan johtajuutta


Ilkka-Pohjalainen 19.1.2024
 
Presidentinvaalit ovat käynnissä. Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona ja päättyy ensi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä ensimmäisen kierroksen osalta on sunnuntaina 28.1.2024.
 
Ensimmäisellä kierroksella kannattaa äänestää juuri sitä ehdokasta, jonka kokee omimmakseen ja näkee Suomelle vakaimmaksi ja parhaaksi johtajaksi.
 
Uutissuomalaisen kyselyn mukaan 87 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää ensimmäisellä kierroksella erittäin tai melko varmasti. Suosiota selittää ennen kaikkea se, että kyseessä on henkilövaali.
 
Valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokas, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on tyyni asiajohtaja. Hän on kartuttanut kokemuksensa mikkeliläisestä pienyrittäjäperheestä, nousten kansanedustajaksi, europarlamentaarikoksi, Euroopan unionin komissaariksi ja komission varapuheenjohtajaksi sekä elinkeinoministeriksi.
 
Johtajuus onkin keskeinen asia mitä presidentiltä odotetaan. Tyyneys, harkitsevaisuus ja kokemus ovat eduksi tehtävän hoidossa arvokkaalla tavalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tästä oiva esimerkki.
 
Presidentiksi valittavan on kestettävä paineen alla. Vaikeina maailman aikoina ei passaa päästellä suustaan sammakoita, joita joutuu jälkikäteen selittelemään. On kiistaton etu siitä, että tuleva ylipäällikkö on käynyt armeijan ja kertausharjoituspäivistäkin on kokemusta. On tiedettävä ketä ja kuinka johtaa myös kriisitilanteissa.
 
Presidentin pöydälle tulee päivittäin kimurantteja asioita. Ajat maailmalla ovat epävakaat ja Suomi aloittaa käytännön taivaltaan puolustusliitto Naton jäsenenä. Ukrainan tilanne vaatii päivittäistä huomiota. Venäjä on uhka ja Yhdysvaltain presidentinvaaleissa lopputulos voi olla Euroopan kannalta huono.
 
Toimiessani vuosi sitten puolustusministerinä, oli presidentti Niinistö ylipäällikkönä yksi keskeisimmistä yhteistyötahoistani. Yleinen asevelvollisuus, koulutettu reservi, koko Suomen puolustaminen, Nato ja muut kansainväliset yhteistyötahot sekä Ukrainan tukeminen ovat tulevankin presidenttikauden keskeisiä kysymyksiä.
 
Presidentin on tultava toimeen kaikkien kanssa myös sisäpolitiikan kentällä. Presidentin rooliin ei kuulu puuttua hallituksen ja eduskunnan toimintaan aktiivisesti, mutta yhteydenpito on ensiarvoista ja herättely aika ajoin tärkeää.
 
Puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä toimiessani olen arvostanut suuresti näiden valiokuntien säännöllisiä tapaamisia Tasavallan presidentin kanssa.
 
Vaikea taloustilanne tulee vaivaamaan Suomea vielä pitkään. Ison kuvan ymmärtämisestä on presidentin tehtävän hoidossa valtava etu. Talousmiehet Risto Rytistä Mauno Koivistoon ja Sauli Niinistöön ovat nousseet presidentin tehtävään keskeisten pankkivaikuttajien paikalta.
 
Maanantaina lähetetty Ylen yksilötentti oli Olli Rehnin kannalta menestys. Ei ollut sellaista kysymystä, millä Ollin vakautta olisi horjutettu tai johon hänellä ei olisi ollut tietotaitoa vastata.

Kommentit (0)

    « Takaisin