21.1.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Savola: Puolustusteollisuus jätettävä työtaistelutoimien ulkopuolelleTiedote 21.1.2024
 

 
Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) on huolissaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kärjistyneestä välienselvittelystä, jonka seurauksena Suomeen on tulossa jälleen mittavat työtaistelutoimet helmikuun alussa.
 
SAK:n ja STTK:n alaiset lakot seisauttavat muun muassa useita logistiikan- ja teollisuudenalan yrityksiä. Vakavimpana niistä ovat puolustusteollisuuden yritykset ja erityisesti Suomen sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta keskeinen ammustuotanto.
 
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Savola vetoaa, että ammustuotanto jätettäisiin lakkojen ulkopuolelle. 
 
• Ukrainassa käydään laajamittaista, Venäjän käynnistämää hyökkäyssotaa. Ammusten kulutus on valtavaa ja Euroopassa on yleisesti tiedossa ammusten rajallisuus ja puolustusteollisuuden kasvattamisen hitaus. Suomi tukee Ukrainaa luovuttamalla materiaalia omasta varastostaan, mutta vastaavasti täydentää varastojaan valmistamalla itse tai ostamalla kumppaniyrityksiltä ammuksia omiin varastoihinsa. Jokainen ammus on Ukrainan tulevaisuuden kannalta kriittinen.
 
Vuosi sitten puolustusministerinä toimineen Savolan mielestä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen on palattava neuvottelupöytään ratkaisun etsimiseksi. 
 
• Ehdoton minimi on rajata sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta kriittiset kohteet lakkojen ulkopuolelle. Vaikka kahden päivän lakko kuulostaa lyhyeltä, tarkoittaa se tuotantolinjasta riippuen käytännössä 4-5 päivän työn seisokkia. Ammustuotannossa tehdään jo nyt maksimikapasiteetilla työtä, joten lakon aikana tulleen vajeen kurominen ei tapahdu hetkessä. 
 
• Kuten presidenttiehdokas Olli Rehnkin on useaan kertaan vedonnut, neuvottelupöytään tulisi palata pikaisesti sovun löytämiseksi. Kansallinen turvallisuus ei voi olla sisäpolitiikan pelinappula. Tätä tosiasiaa ei voi enää vältellä Petteri Orpon hallitus, työmarkkinaosapuolet eivätkä presidenttiehdokkaatkaan. 
 
• Neuvottelupöytään on palattava välittömästi, päättää Savola. 
 
Mikko Savola puhui tänään 20.1.2024 Etelä-Pohjanmaan maakuntakierroksella Isojoella ja Karijoella järjestetyissä tilaisuuksissa.

Kommentit (0)

    « Takaisin