9.2.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Vastakkainasettelu maksaa maltaita

Vastakkainasettelu maksaa maltaita

Torstai-Lehti 7.2.2024


Tammikuu meni vauhdilla maakuntaa kiertäessä. Tänä vuonna tilaisuuksissa oli paljon sähköistä tunnelmaa. Kiersin presidentinvaalien yhteydessä Vaasan vaalipiirin aluetta ja keräsin evästyksiä pian alkaville 2024 valtiopäiville. 
 
Joka kerta on yhtä mieltäylentävää päästä ihmisten pariin kuulemaan niin ruusut kuin risut, sekä usein jo tarkkaan pureskellut ideat ja ehdotukset kotiseudun väeltä.  Haasteet ovat meille kaikille tuttuja. Energian ja bensan hinta, teiden kunto, maatalouden kannattavuus, EU:n ja hallituksen toimet sekä maaseudun ihmisten palvelut terveydenhuollosta joukkoliikenteen tarpeisiin. Jokainen huoli on merkityksellinen ja koen kunniatehtäväkseni tehdä parhaani asioiden eteenpäin viemiseksi. 
 
Suomessa eletään poliittisten lakkojen aikaa. Hallitus on kaventamassa työntekijän oikeuksia jonka vuoksi SAK ja STTK laittoivat viime viikolla Suomen sulkuun. Hallituksen päätöksissä ollaan muun muassa muuttamassa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi omavastuupäiväksi ja lakkauttamassa aikuiskoulutustuki. 
 
Työmarkkinoita on kehitettävä nykyaikaiseksi ja parannettava esimerkiksi paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työpaikoilla. Hallituksen suhtautuminen neuvottelemiseen on kuitenkin toistaiseksi ollut melko lailla ylimielinen ja vähättelevä. Perussuomalaisista on sanottu, että siinähän lakkoilette mitä lakkoilette ja sitten hallitus jyrää linjansa läpi. Pääministeri Orpo päivitteli Brysselistä lähinnä tilanteen kohtuuttomuutta.
 
Vikaa on myös ammattiyhdistyliikkeessä. Poliittisten lakkojen myötä kansantaloudelle aiheutuu satojen miljoonien tappiot. Yritykset ja kansalaiset kärsivät. Myös sellaiset jotka ovat tilanteeseen täysin syyttömiä. Esimerkiksi puolustusteollisuuden lakot ovat välillisesti pois  omien ammusvarastojemme täydentämisestä ja sitä myöden Ukrainan tukemisesta. Niiden ulosrajaus olisi ollut vähintä, mitä nyt olisi pitänyt tehdä.
 
Hallituksen tulisi avata nyt aidot neuvottelukanavat työtekijöihin ja työnantajiin. Vastakkainasettelua lisäämällä tavoitteita ei saavuteta, eikä kansantalous kohene. Työmarkkinauudistuksia on tehtävä, mutta toisiaan haukkumalla harvoin tulee hyvää jälkeä. 
 

Kommentit (0)

    « Takaisin