26.2.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Miksi hallitus ja perussuomalaiset kurittavat samojen alueiden elinvoimaa?

Miksi hallitus ja perussuomalaiset kurittavat samojen alueiden elinvoimaa?

Maaseudun Tulevaisuus 26.2.2024
 
Alueiden välillä on eroja. Harvaan asutussa Suomessa työvoima ja resurssit ovat jakaantuneet epätasaisesti. Sen vuoksi valtioneuvosto voi nimetä heikommin kehittyneitä alueita tukialueiksi. Suomeen on nimetty I ja II -tukialueita. Viime vaalikaudella aluetukikarttaa päivitettiin nykytilannetta vastaavaksi ja muun muassa Kuusiokuntien ja Järviseudun alueet Etelä-Pohjanmaalta lisättiin II -tukialueen piiriin.
 
Orpon ja Purran hallitus on aikeissa perua yritysten korotetut aluetuet vain kaksi vuotta sen jälkeen, kun ne työllä ja tuskalla saatiin nousemaan Kuusiokunnissa ja Järviseudulla. Se tarkoittaisi, että Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin, Vimpelin, Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin tukialueluokitus laskettaisiin perustasolle.
Jo ennen viimeaikojen ikäviä uutisia yritysten muuttamisista ja korpputehtaan palosta on alueemme vaikeassa tilanteessa. Keski-Suomen naapurikunnat ovat kuuluneet korkeampaan tukialueeseen jo aiemmin.
 
Sekä Järviseudulla, että Kuusiokunnissa väkiluku laskee ja alueen vetovoiman eteen joudutaan maakunnan reuna-alueina tekemään monin verroin työtä. Aluetukikartan romuttamisella hallitus heikentäisi edellytyksiä perustaa yritys tai investoida alueellemme. Hallitus on sysäämässä yrityksille epävarmuuden siitä, että kuinka vakaa toimintaympäristö on, mikä entistä enemmän vaikuttaa investointipäätöksiin.
 
Orpon ja Purran hallituksen tuntuvat keskittyvän järjestelmällisesti reuna-alueiden heikentämiseen ja pienempituloisiin ihmisiin. Viime kuukausien aikana Pohjanmaan poliisissa on tehty päätös keskittää rikostutkintaa. Samoin on jälleen noussut uhka, jossa Maanmittauslaitoksen pienemmät toimipisteet pantaisiin nippuun ja keskitettäisiin vaan keskuskaupunkeihin. Se vaarantaa alueellisen osaamisen ja paikallistuntemuksen sekä vaikuttaa henkilöstön sijoittumiseen tulevaisuudessa.
 
Säästöjä näistä päätöksistä ei arvioiden mukaan saada. Kyse näyttää olevan enemmänkin hallituksen politiikan periaatteesta. Täytyy ihmetellä kuinka laput silmillä varsinkin suuria vaalilupauksia tehneet perussuomalaisten kansanedustajat ovat? Hallituksen iskut kurittavat nyt toistuvasti samoja alueita.

Kommentit (0)

    « Takaisin