2.5.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa

Suomeen tarvitaan näivettämisen sijaan kasvua

Suomeen tarvitaan näivettämisen sijaan kasvua


Torstai lehti 2.5.2024 
 
Eduskunnan kuuma talouskeskustelu jatkuu. Hallitus marssi kehysriihestään järeät lisäleikkuulistat mukanaan. Lisäsopeutuksen taso on kolme miljardia euroa jo aiemmin päätetyn kuuden miljardin päälle.
 
Keskustassa jaamme hallituksen tilannekuvan siitä miten paljon valtiontaloutta on sopeutettava. Oppositiopuolueenakin meille on erityisen tärkeää laatia todellinen vaihtoehto, missä kerromme aidosti ja samoja reunaehtoja noudattaen mitä tekisimme toisin kuin Orpon ja Purran oikeistohallitus.
 
Viimeviikon lopulla julkaistiin todelliset luvut hallituksen listojen takana. Siitä lähtien on kuumeisesti arvioitu, mitä hallituksen päätökset todella tarkoittavat kun niistä karsitaan tiedotustilaisuuksien kaunistellut puheet pois.
 
Hallituksen päättämästä talouslinjasta ei löydy Suomelle eväitä parempaan tulevaisuuteen. Taloutta pitää oikaista oikeudenmukaisesti.  Nyt vaarana on maakuntien Suomen näivettyminen.
 
Todelliset työllistymisen esteet kuten riittämätön ammattitaito, terveydenhuollon ongelmat sekä työvoiman ja työpaikkojen kohtaanto jäävät hallitukselta huomiotta.
 
Aluetukikartta uhkaa edelleen mennä hallituksen päätöksellä uusiksi. Se tarkoittaa Järviseudun ja Kuusiokuntien alueella toimivien yritysten investointiedellytysten heikentämistä. Tästä alueemme toimijat antoivat kipakan palautteen lausuntokierroksella kuukausi sitten.
 
Hallituksen viime vuonna listaamat kasvutoimet, kuten Turun tunnin juna on jo todettu tuottamattomaksi. Siihen suunnatut sadat miljoonat hyödyttäisi tässä vaiheessa paremmin koko Suomen perustieverkon korjaamisessa.
 
Erityisen huolissaan tulee olla siitä, että hallituksen tekemät ratkaisut voivat myöhemmin kostautua entistä kalliimpina. Nuorille aikuisille tulisi antaa leikkausten sijaan toivoa sekä uskallusta perheen perustamiseen ja kasvattamiseen.
 
Ilman riittävää rahoitusta peruspalveluiden laadukas järjestäminen eri puolilla Suomea vaikeutuu. Tämän seurauksena terveysmenot tulevat kasvamaan.
 
Koulutuslupaukset ovat jo totuttuja ennen vaaleja. Ammatilliseen koulutukseen tulee nyt merkittävä isku kun sinne kohdistetaan 100 miljoonaan euron leikkaukset. Se näkyy meidänkin maakunnassamme erityisesti aikuiskoulutuksessa eli jatkuvan oppimisen tarjonnan heikkenemisessä.
 
Orpon ja Purran hallituksen esityksessä jokapäiväiseen arkeen vaikuttavien nuoriso- ja liikuntajärjestöjen rahoitus romahtaa. Ilman järjestöjen laajaa toimintaa on uhkana liikkumattomuuden lisääntyminen. Jo nyt suomalaiset liikkuvat liian vähän mikä vaikuttaa muun muassa asepalvelusta suorittavien kykyyn selviytyä fyysistä toimintaa vaativista velvotteistaan.
 
On oikein, että hallitus lopultakin ottaa myös hyväosaisemmat paremmin talkoisiin. Samoin on hyvä, että hallitus kovan painostuksen alla taipui luopumaan ruuan arvonlisäveron korotuksesta, vaikka korottaakin yleisen alv:n Euroopan kärkeen.
 
Koko kehysriihipäätöksen ongelma on tiivistetysti siinä, että Orpon ja Purran hallitus kiristää ja leikkaa, mutta todelliset kasvun eväät jäävät puuttumaan. 
 
Keskustan vaihtoehto luo kasvua, ei leikkaa terveydenhuollon rahoituksesta eikä korota yleistä arvonlisäveroa niin rujosti kuin hallitus.
 
Hallituksen talouslinjasta päästään käymään pian perinpohjainen keskustelu. Jätimme aiheesta viimeviikolla välikysymyksen ja julkistamme oman vaihtoehtomme kaikkien nähtäväksi ensi viikolla. Siihen kannattaa tutustua. Jatkamme maakuntien Suomen puolesta taistelemista. 

Kommentit (0)

    « Takaisin