Viiskunta 17.10.2024
Vuosikymmenen vaihteessa useissa kunnissa nousi esityksiä kunnallisten vesilaitosten myymisestä yksityisille toimijoille. Ähtärissäkin virkamiesesitys yksityistämisestä tehtiin. Vastareaktio oli voimakas. Myyntiaikeet torpattiin eikä siihen ole sen jälkeen palattu.
Asia nousi valtakunnalliseen keskusteluun ja poiki ”Vesi on meidän” -kansalaisaloitteen, joka keräsi tarvittavat 50 000 nimeä alle kahdessa vuorokaudessa. Asia eteni eduskunnassa nopeasti ja se hyväksyttiin yksimielisesti.
Olin käsittelemässä aloitetta maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Lausuimme, että vesihuolto on yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta keskeinen toiminto.
Aloitteen mukaisesti eduskunta edellytti, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin sellaisen lainsäädännön valmistelemiseksi, jolla varmistetaan kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvien julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen säilyminen kuntien omistuksessa ja määräysvallassa.
Orpon ja Purran hallitus on nyt hyväksynyt virkamiesvalmistelun pohjalta esityksen laista. Yllätys oli kuitenkin suuri, koska hallituksen esitys ei sisälläkään vesilaitosten myynnin täyskieltoa vaan se mahdollistaa vesilaitoksiin jopa 49 prosenttia ulkopuolista omistusta.
Ulkomaisten sijoitusyhtiöiden tavoite omistusten hankkimisessa on parhaimmillaankin voitontavoittelu. Vesihuolto on luonnollinen monopoli ja jokaisen kansalaisen perustarve. Kansainvälisesti yksityisomistuksen lisääminen on nostanut veden hintaa esimerkiksi Virossa ja Isossa-Britanniassa.
Virkamiesten mukaan pienempi ulkoistamisprosentti edellyttäisi perustuslaillista tarkastelua. Vesi on niin tärkeä perustarve, että sen turvaamiseksi on suomalaisen lainsäädäntökoneiston oltava valmis. Tässä jos jossain tarvittavan enemmistön luulisi löytyvän. Ainakin Keskusta on asian takana.