7.11.2024  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Koko Suomi

Suden metsästys saatava lakiin

Suden metsästys saatava lakiin

Torstai-lehti 6.11.2024
 
Hirvipassissa sielu lepää. Ensimmäiset metsästysviikonloput kotikylällä ovat takana. Ne ovat menneet hyvässä säässä ja luonnosta nauttien. Kaikkialla metsästys ei mene pelkästä nautinnosta, kun uhkana on metsästyskoiran menettäminen suden suuhun.
 
Ympäri Suomen on tullut viestiä, että suurpetotilanne on viime kesän ja kuluvan syksyn aikana pahentunut hälyttävästi. Näiden vahinkojen korvaamiseen budjetoitu lähes yhdeksän miljoonan euron summa on jo loppumaisillaan.
 
Sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ja videot yhä vähemmän ihmistä pelkäävistä ja röyhkeämmin esimerkiksi lemmikkejä tavoittelevista susista. 
 
Vuonna 2021 otimme maa- ja metsätalousvaliokunnassa jykevästi kantaa, missä kerromme suden kuuluvan Suomen luontoon, mutta ne on pidettävä ihmisarkoina ja vahingot kurissa. Suden metsästys on odotettu ja välttämätön osa susikannan hoitoa. 
 
Viime eduskuntakaudella annettiin selvät sävelet kansalaisaloitteen mietinnön pohjalta siihen, että susien kannanhoidollinen metsästys pitää mahdollistaa.
 
Jo tuolloin oli nähtävissä, ettei kannanhoidollisesta metsästyksestä säätäminen tulisi olemaan helppoa. Kautemme loppuun asti maa- ja metsätalousministeriössä asiaa selvitettiin ja malleja testattiin. 
 
Kun lakia säädetään on lähdettävä siitä, että säädökset kestävät lainopillisen tarkastuksen ja näin ollen myönnetyt luvat voitaisiin laittaa nopeasti täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.
 

On surkea tilanne, ettei lupia edelleenkään myönnetä, vaikka sudet tulevat pihapiireihin jo lähes kaikkialla Suomessa. On muistettava, että suojeltunakin susi on peto, joka ei jätä lemmikkejä, tuotantoeläimiä tai metsästyskoiria rauhaan.

 
Eduskunta myös edellytti, että suotuisan suojelutason viitearvo ei voi perustua pelkästään genetiikkaan. Kokonaiskestävyyden kannalta on otettava huomioon turvallisuus, sosiaaliset ja taloudelliset seikat sekä koiran avulla tapahtuvan metsästyksen kulttuurin säilyminen.
 
Tällä hetkellä Suomesta puuttuu lakiin kirjattu määritelmä suurpetojen suotuisalle suojelutasolle. Samaan aikaan esimerkiksi Ruotsissa hallitus vähentää susien määrää reippaasti. Siellä hallitus ehdottaa suotuisan suojelutason viitearvon alentamista 300 yksilöstä 170 yksilöön.
 
Eduskunnan tahto vahinkoperusteisten poikkeuslupien sujuvoittamisesta, valitusoikeuden rajoittamisesta vain paikallisille sekä niiden nopeasta käsittelystä ei vieläkään toteudu. 
 
Maa- ja metsätalousvaliokunnan viime huhtikuussa asettama suurpetotyöryhmä ei ole tähän mennessä kyennyt tuottamaan merkittäviä ehdotuksia. Työryhmän toimikautta on jouduttu jatkamaan marraskuun loppuun.
 
EU:ssa tapahtuva positiivinen kehitys suden suojelustatuksen lieventämiseksi antaa nyt selkänojaa uudelle kansalliselle lainsäädännölle. Susia tulee rajan yli koko ajan lisää ja pentueiden määrä kasvaa. Kun metsästys on jäissä, niin ihmisarkuus heikkenee nopeasti.
 
Nyt oleellinen kysymys on antaako ministeri Sari Essayah Korkeimman hallinto-oikeuden tahdon määrittää säätelyä. 
 
Kannanhoidollisen metsästyksen edellytykset on kirjattava lakiin. Meidän tulee omaksua Ruotsista malli, joka mahdollistaa susien vähentämisen, kun laissa määritelty tiheys toteutuu. Uskon eduskunnasta kyllä löytyvän tukea.
 
Lain säätäminen ei ole helppoa. Olemme itsekin taistelleet asian kanssa vuosia. Pohjatyö on kuitenkin tehty. Orpon ja Purran hallitukselta odotetaan toimenpiteitä suurpetojen ja etenkin suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi. 

Kommentit (2)

  • Timo Juhani Jokela 10.11.2024 klo 11.57
    On aivan selvää etteivät suurpedot kuulu ihmisen pihapiiriin. Samaan hengenvetoon voi kysyä miksi aarniometsiä on menty hakkaamaan ja Suden luontaista reviiriä kapeutettu melkoisesti?
    Entä tieliikenne ja ihmisten nurkat joita metsästäjien syöttämät peurat terrorisoi hakiessaan turvaa susilta ja ilveksiltä jotka tulevat peuran perässä?
    Koko maa on alistettu metsäsätäjien reservaatiksi ja tuhannet riistaonnettomuudet kertovat isosti mikä on ongelman laajuus. Nykyautot jättävät hirvikolarista ihmisen useimmiten henkiin mutta kaksipyöräisellä asia on toinen.
    Olen käynyt pohjoisessa senverran usein ja täällä etelässä tapaan koiraa lenkitettäessäni poromiehiä joista yksi kertoo että suurpedot tapetaan julmasti poronhoitoalueella mm. näitä eläintä kiduttavia rautoja käyttäen oli lupa tai ei.
    Voidaan mainita myös aseonnettomuudet joissa on kuollut useita ihmisiä toisin kuin suden suuhun!
    Btv vaikka poronliha on hyvää minä pärjään hyvin ilman sitä ja pidän metsästystä barbaarisena eläinrääkkäyksenä. Mun kaveri jahtasi kettua moottorikalkalla ja kysyin mitä helvettiä oikein puuhaat? No kun kettu syö jänikset kuului vastaus.
    Metsästäjät ovat omahyväisiä pääosiltaan maalaisia jotka kuvittelevat olevansa etuoikeutettuja luonnon suhteen vaikka näin ei ole. Luonto on yhteistä kaikille vaikak ihminen sitä kuvitteleekin omistelevansa!
  • Therese Marie Poulain 28.11.2024 klo 05.23
    Hyvää päivänjatkoa.
    Nimeni on Marie Thérèse Poulain, ja olen ammattimainen rahanlainaja, jolla on yksityinen sopimus useiden pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. Yhteisenä tavoitteenamme on rohkaista ja tukea taloudellisissa vaikeuksissa olevia ihmisiä. Olemme dynaamisia myöntämään lainaa 48 tai 74 tunnissa kaikkialla Euroopassa. Lainausvalmiutemme vaihtelevat 5 000 eurosta aina tarvitsemaasi summaan asti kohtuullisella 1,99 prosentin korolla. Jos sinulla on taloudellisia ongelmia tai vaikeuksia lainata rahaa pankista ja etsit yksityishenkilöiden välistä lainaa, ota yhteyttä. Sähköposti: poulainmarietherese39@gmail.com

« Takaisin