14.2.2025  //  Vaaliteemat, Yleiset, Yrittäjyys, Maatalous, Kansainvälisyys, Ähtäri, Seutukunta, Etelä-Pohjanmaa, Puolustus, Koko Suomi

Viljan varmuusvarastojen leikkaukset iso riski


Ilkka-Pohjalainen 14.2.2025
 
Kulloisellakin hallituksella on aina – ja etenkin huonoina aikoina – vastuu Suomesta. Nyt vastuu on Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla.
 
Suomen talous pitää laittaa kuntoon. Siinä on kuitenkin viisasta ottaa huomioon vallitsevat olot.
 
Itämerellä katkeilevat kaapelit. Euroopassa on edelleen menossa sota. Maailmassa suurvalta- ja voimapolitiikka nostaa päätään.
 
Töyssyisissä oloissa ei kannattaisi tehdä lyhytnäköisiä päätöksiä. Perusasiat tulee kaiken keskellä pitää kunnossa.
 
Trumpin Amerikka ensin -politiikka tarkoittaa, että Euroopan ja Suomen pitää vahvemmin pitää huolta omasta turvallisuudestaan.
Siksi varautuminen ja maamme huoltovarmuuden vahvistaminen ovat tässä ajassa viisautta.
 
Tammikuun lopussa kerrottiin, että Huoltovarmuuskeskus pienentää säästösyistä viljan varmuusvarastoa yhdeksästä kuukaudesta kuuden kuukauden tarpeeseen. 
 
Tämä uutinen sai leuat loksahtamaan. Joutuu kysymään, ymmärtääkö Orpon hallitus nyt täysin, mitä se on tekemässä? Edellisen kerran vastaavaa tehtiin reilu kymmenen vuotta sitten Kataisen hallituksen toimesta.
 
Nostin asian esiin viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla. Kysyin, onko nyt oikea aika säästää huoltovarmuudesta? 
 
Pääministerin sijasta saimme vastauksen perussuomalaiselta elinkeinoministeri Rydmanilta. Hän totesi: ” Nyt kun meillä on näitä kaapelirikkoja ja muita, niin katsottiin, että tässä vaiheessa on tarpeellista laskea se minimiraja takaisin siihen kuuteen kuukauteen”.
 
Joutuu kysymään, onko elinkeinoministeri tehtäviensä ja sen myötä hallitus tilanteen tasalla. Rydmanin vastaus oli vähintäänkin maalaisjärjen vastainen.
 
On mahdoton ymmärtää, miksi viljan varmuusvarastoa edes vihjailtaisiin asetettavaksi vastakkain muun huoltovarmuuden kanssa. Ajatellaanko hallituksessa, että aivan pakko ei ole syödä, kunhan netti ei katkea?
 
Huoltovarmuudessa on kyse siitä, että suomalaisten arjen tarpeista huolehditaan myös kriisien aikana. Perustarvikkeita jauhoista maitoon ja leivästä lääkkeisiin pitää riittää kaikissa oloissa.
 
Varautumistyö tehdään hyvinä aikoina. Se edellyttää pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta. Tuikitärkeä osa huoltovarmuutta on, että Suomessa tuotettua ruokaa on kaikkina aikoina tarjolla. Kotimainen ruoka ja sen omavaraisuus eivät ole itsestäänselvyyksiä.
 
Varmuusvarastointi on suomalainen ylpeydenaihe, jonka merkitys on viimeistään Ukrainan sodan myötä opittu ymmärtämään myös muualla Euroopassa.
 
Tapamme pitää yllä huoltovarmuutta on herättänyt arvostusta ja kerännyt kiitosta. Suomen mallia on jopa kopioitu muualle maailmaan. 
 
Nyt herää kuitenkin huoli, että ymmärrämmekö itse elää niin kuin opetamme? Uhrataanko varastoihin tehdyt parannukset nopeasti, kun talouden mittarit näyttävät alaspäin?
 
Rydman vakuutti, että varastot voitaisiin tarvittaessa nostaa nopeasti ylös. Sellaisessa kriisissä, missä ruuan varmuusvarastot otetaan käyttöön, on tilanne niin paha, että silloin sekaisin olisi varmasti markkinakin ja pahimmillaan myös kuljetukset vaarantuisivat. Vuodet eivät tuotannonkaan osalta ole veljeksiä keskenään.
  
Viljan varmuusvarastojen nopea purkaminen minimiin ei ole viisasta varautumista. Se on suoraan sanoen järjetöntä politiikkaa.
 
Vastuu Suomen huoltovarmuuden ylläpidosta on viime kädessä hallituksella. Tässä asiassa kannattaisi muuttaa nopeasti linjaa ja sitoutua edistämään maamme huoltovarmuutta.  
 
Keskustan linja on, että Suomen huoltovarmuus pitää turvata kaikissa tilanteissa.

Kommentit (0)

    « Takaisin